Тери Мур за приятелствата си с Джеймс Дийн, Мерилин Монро и брака с Хауърд Хюз

Филмовият живот на една истинска легенда.

Домът на 90-годишната актриса Тери Мур гледа към океана и е много скромен за да побира историята и живота, с които тази дама разполага. Тя е дребна, слаба, посреща ни с огромна усмивка, облечена в синьо, с прекрасна прическа и добро настроение. Един от последните хора от златните години на Холивуд, Тери започва кариерата си когато е само на 10 години, истинското й име е Хелън Коуфорд, но е променено за благозвучие. Една от най-близките й приятелки е била  Мерилин Монро, с която често са играли и излизали заедно,  познавала е добре хора като Рок Хъдсън, Джеймс Дийн, Кари Грант, Джон Уейн като последните двама са кръстници на синовете й. Била е омъжена за противоречивия милиардер Хауърд Хюз, макар че много хора оспорват истиността на това твърдение. Само на 22 години получава номинация за “Оскар”, а на 55 позира за корица на Playboy. Днес очаква последният й филм да й донесе наградата “Оскар”. 

Мерилин Монро е била една от най-близките ти приятелки!

Да, бяхме заедно първо в Columbia, а после се преместихме в 20th Century Fox и всеки ден имахме общи сцени. После я водех на вечеря при родителите си, те я обожаваха. Тя беше толкова миличка, съвсем различна от това, което виждахме във филмите. Ходехме на толкова много събития заедно, често бяхме на двойни срещи. 

Кое беше най-голямото й качество, защо бяхте приятелки?

Тя беше честна, обикновена и мила. Много добър, прекрасен човек. Освен това предизвикваше желание да й помагаш, съчувствах й, като нейна майка бях, макар че тя беше година или две по-голяма от мен. 

Ти всъщност започваш кариерата си като много малка, била си дете-актьор.

Така е, започнах на 10 години и това беше преди 80 години. Играх Ингрид Бергман като дете, не мисля, че тази снимка е тук. А сега работя с дъщеря й. Във филма за Валентино – това е Рудолф Валентино, аз играя жената в черно в “Тих живот”. Имам номинация за “Оскар” за филма “Come Back Little Sheba”, а сега се моля този филм да ми донесе наградата. 

Какво беше чувството – ти си получила номинацията за “Оскар” като много млада?

Да, на 22 години.

Как се почувства?

Бях в шок, мислех, че трябва да си много по-възрастен да си номиниран! Не можех да повярвам. Една от близките ми приятелки и колежки Глория Греъм също беше номинирана и тя спечели. Бях искрено щастлива за нея. 

Един от най-големите секссимволи на всички времена – Джеймс Дийн ти е бил гадже?

По-скоро ухажор. Приятел всъщност, аз имах много гаджета по онова време. Бен Джонсън, например, беше истински каубой от Оклахома и участвахме заедно в “Mighty Joe Young”, след това спечели “Оскар” за “The Last Picture Show”. Останахме приятели до края на живота му. Обожавах го. 

Би ли казала, че това е бил първият ти голям филм?

Да, така се случи всъщност. Бях снимала вече “The Return of October” и бях получила първата си екранна целувка от Глен Форд. 

Споменавайки “The Return of October”, там си привлякла вниманието на някой, който впоследствие става твой съпруг. И, разбира се, говоря за Хауърд Хюз. Разкажи ми повече за това. 

Той беше любовта на живота ми, първия мъж, когото съм обичала, с когото правих любов и за когото се омъжих. Той ме научи да летя и така се превърнах в третата жена в света, пилотираща джет. А после скочих и от самолет, с парашут, разбира се. Беше страхотно приключение. 

Сигурна съм, звучи като филмово приключение. 

Написах книга за това – “Красавицата и милиардерът” и в Англия в момента работят по филмирането й – моята житейска история. Много се вълнувам за това.

Също си помогнала и на Леонардо ди Каприо за ролята на Хауърд Хюз в “Авиаторът”. Хареса ли ти как се получи този проект?

Мисля, че той беше превъзходен! Всъщност, влюбих се отново в Хауърд и в Леонардо! Той е такъв страхотен актьор и човек. Не беше много трудно, просто му разказах за Хауърд и му пуснах записи на гласа му. Той го направи перфектно. 

Спомена и някои от другите хора, с които си била близка – Джон Уейн, Кари Грант, който е кръстник на едното ти дете. 

Да, и синът ми Грант е кръстен на Кари, а Джон Уейн е кръстник на другия ми син, който е само с година по-голям. Винаги съм била много близка и с двамата, обичам ги!

Направила си нещо много смело – позирала си за Playboy на 55 години, много малко жени биха го направили. 

Аз не исках да го правя, но съпругът ми тогава ме убеди. Казаха, че концепцията е снимките да изглеждат като стари картини. Беше толкова добре направено, с много вкус. Бях на 55 и бях най-възрастната жена в Playboy.

 

Колко е лесно да се влюбиш отново и да обичаш след като си се разделила с някого?

Мисля, че има по една любов в живота на всеки. Последният път бях омъжена 20 години и бях много щастлива. Но не беше Хауърд. 

Твоето истинско име е Хелън.

Хелън Коуфорд и го смених, когато отидох при Хари Коен и той ми каза “никой не харесва името ти, звучи като на леличка”, а аз бях младо момиче. Попита ме как искам аз да се казвам, а тогава нямаше друго момиче на име Тери. Така че казах Тери, а той беше попитал всички отдели – камера, грим и всички бяха казали, че трябва да се казвам Тери. И той каза “ок, трябва и фамилия, но не можеш да си Форд. Не можем да имаме Глен Форд и Тери Форд в един филм.” Тогава се обърна към майка ми и я попита “какво ти е моминското име?” и тя каза “Пикфорд”. Той отвърна “твърде дълго, нека е Мур. Довиждане, Тери Мур”. Стисна ми ръката и това беше, бях на 18 години. 

И така се е родила Тери Мур! Кариерата ти вдъхнови ли собствените ти деца да бъдат актьори?

Да, по-малкият ми син Грант беше в сериала “Young and restless”. Беше много гледаем тогава, той е страхотен актьор, но не приемаше добре откази. Сега се занимава с продуцентство и е много по-щастлив. 

Какви истории искаш да разказваш днес?

Бих искала да правя филми за вярата, мисля, че е важно да имаме вяра и да живеем според правилата на християнската религия. Това е най-важното за мен, повече от филмите и от всичко. Пожелавам си това за децата си. 

Какво те прави щастлива в живота?

Това да помогна на някого. Прави ме щастлива да се грижа за другите. Да бъда с децата си, но да нося щастие на другите. В кариерно отношение бих искала да спечеля “Оскар”, но като цяло искам просто да бъда мила, да бъда добър човек. 

Вижте разказите и снимките на Тери Мур:

бюлетин

още интеракция