Маги Алексиева - Мей: момичето, което ни учи на любов

Слушаме новия албум на Мей и групата й „Love and Receive“. На любимия ни фестивал A to Jazz.

Meй, музиката ти прилича на целувки под дъжда. В края на юли, край някое море. Успяваш ли да “заключиш” собствени истории в текстовете си? Преживяното ли е най-голямото вдъхновение?

Благодаря за сравнението, звучи изключително романтично, а това ме радва, защото в повечето си песни пея за любов. Любов към хората, семейството, природата и разбира се, към мъжа до мен. Нормално е текстовете по някакъв начин да отразяват живота на артиста, затова и често най-големите хитове са тъжни, любовни балади, защото преразказват преживяното в личен план.

Какъв беше пътят ти от началото до този момент? Музиката ли е била нещото, което те е карало да вървиш напред?

Откакто се помня се занимавам с музика, тя ме води по пътя напред. Когато човек обича работата си, процесът се случва от само себе си. Щастливи сме да правим това, което обичаме. Пък ако ни се получи - още по-добре.

Казваш, че при теб всичко е въпрос на късмет. Звучи много скромно! Не подценяваш ли така труда, който полагаш? Или е просто въпрос на талант, носещ лекота?

Късмет, защото съм била на правилното място и в точното време. Разбира се, благодарение на родителите ми, съм била записана на уроци по пиано от ранна детска възраст, солфеж, кларинет, саксофон… Полагала съм много усилия , за да се развивам и ставам по-добра. Това са много години труд, благодарение на който съм това, което съм сега. Много хора не разбират, че за да направи един изпълнител даден концерт, този 1 час и 30 минути концерт е плод на години труд. Това са много репетиции, време и отдаденост. Затова и трябва да се прави разлика между хора с музикално образование и такива, които пеят и музицират за хоби. Едните са отдали целия си живот на това да се развиват, другите го правят, просто защото им харесва.Представи си, че тази вечер трябва да изпееш песен на един-единствен човек. Кое парче би избрала?

Може би “Хубава си моя горо”, но в някакъв леко джазиран, баладичен вариант.

Твоят незабравим музикален момент? Имаш немалко истории, с които да се гордееш.

Когато пях в Blue Note Milano. Може би един от моментите, в които наистина се чувствах горда със себе си. Другият момент е след като излезе I Call It Smile. Клубът беше препълнен на представянето, хората плачеха, радваха се, всеки си изживяваше момента. Беше красиво, а виждах в очите на родителите си, че са горди с мен. От това по-мило нещо няма.

Къде се чувстваш най-уютно, Мей? Живееш във Франция, пътуваш често. Кое, според теб, създава усещането за дом?

Усещането за дом, човек си го прави сам. Обичам да казвам, че ние сме жители на света и можем да се чувстваме добре навсякъде, стига да постигнем на първо място мир и щастие в самите нас. Важно е да сме отворени към новости и да приемаме различията в различните държави като позитив. Забелязвам, че това все още е една трудна задача. Другото важно нещо е да си готов да обичаш и да бъдеш обичан. Щом имаш това, си добре навсякъде.

Mислиш ли, че тайната на любовта, освен в даването й, е и в умението да я получиш? 

Май без да искам отговорих на този въпрос в предишното изречение.

Музиката ти е за чувствителни, обичащи хора. Кое от парчетата в “Love and Receive” е най-способно да лекува? 

За мен лично, Vocalise. Дори без текст, щом музиката е красиво написана, тя веднага носи даден заряд.

Какво ще чуем от теб и групата ти на A to Jazz

Ще чуете на голяма сцена и преди всички новия албум Love and Receive - албум, записан с много любов и без компромис. За мен той е едно лично мое музикално стъпало нагоре. Ще бъда с музикантите Thomas Cordogli - бас, Мирослав Турийски - пиано и Alexandre Gauthier - барабани.

А какво предстои това лято? Ще те чакаме в София, Варна, а някои от нас дори и в Ница.

Това лято съм щастлива, че ще презентираме албума на страшно много фестивали и изключителни музикални сцени. След A to Jazz ще бъдем в One More Bar на 9-и юли. Между 15-21-ви юли ще бъдем част от Nice Jazz Festival, след това Crest Jazz Vocal, Jazz Sur Un Plateau във Франция. През август ще бъдем на Банско Джаз Фестивал, Бургас Джаз Фестивал, Ментол Варна, Пловдив и други. На страницата ми във фейсбук винаги пиша датите за тези, които се интересуват.

За какво мечтаеш, Мей? 

Мечтая за две деца и, някой ден, една малка спретната къщурка с две липи отпред. Може и лавандула…Времето ще покаже.

бюлетин

още интеракция