Поетите – новите рок звезди в Инстаграм с милиони последователи

Светата троица на големите звезди в Инстаграм.

Имаме привилегията да живеем в интересни времена. Времена, в които цяло поколение респектиращо успешни съвременни поети издигат гласовете си в Инстаграм. И тъкмо в социалната мрежа срещат милионите си последователи. Същите, които правят книгите им бестселъри и пазят стиховете им като съкровища в домовете си. Да поговорим за светата троица на големите звезди в Инстаграм.

Рупи Кор

Последователи в Инстаграм (@rupikaur_): 2 600 000

Моята, твоята история и някоя по средата живеят в стиховете на Рупи Кор. Абсолютният прецедент в световната поезия през последните 3-4 години. Историята ѝ звучи възможна единствено в наши дни. Рупи е част от семейството на индийски емигранти в Канада. Самата тя напуска Индия, когато е едва 4-годишна. Но пък все още може да говори и чете на панджаби, не се престрашава единствено да пише на него. След серия от драматични моменти в живота ѝ и връзка преливаща от насилие в ранните ѝ младежки години, тя посяга към белия лист. Като единствено възможно спасение.

Депресията и омразата към самата нея я смазват. За да пречупи оковите на собствената си клетка, се опира на изкуството и таланта си. Който все още не осъзнава, че живее в нея от дете. Първоначално рисува илюстрации и после ги допълва с кратки поетични текстове. Стъпка по стъпка приближава до момента, в който се чувства готова да сподели парченцата си поезия в Инстаграм.

 

byeee ???????????? page 53 from #thesunandherflowers

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

И бумът, който постига, е шеметен, трудно предвидим, но категоричен. Публикува и в други социални мрежи и платформи за споделяне на изкуство. Но тъкмо Инстаграм отваря за нея вратите към световната слава. Интересът към публикациите ѝ там прераства в малка истерия. Въпросите на почитателите ѝ откъде могат да закупят нейна книга стават ежедневие. С малката подробност, че такава книга все още не съществува. Рупи събира всичкия си кураж и издава сама, като независим автор, стихосбирката си “Milk and Honey” през 2014-та. Изданието се превръща в мания и скоро се налага да я преиздаде отново и отново вече с подкрепата на голямо издателство зад гърба си. И лудостта се случва – Рупи се превръща в номер 1 на най-продаваните автори на New York Times. Дебютът ѝ достига над 2 000 000 продажби по цял свят. Трудът ѝ преведен на повече от 30 езика. Рупи оголва раните си и излива душата си в мастило. Не се страхува да пише по теми като любовта, загубата, емоционалните бедствия, травмите от емигрантството, тормоза, феминизма и революцията. Преведени на възможно най-достъпен език, написани разбираемо, без гръмки метафори и претенция за висок стил. И все пак стилът е неопровержим. След нея Инстаграм страниците, пропити с поезия, се изливат като пролетен дъжд. Но в тях рядко се усеща топлината, суровата тръпка и чувствеността, които попиваме от стиховете на Рупи. 

 

happy love day ♥️ to you and yours

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

Втората ѝ книга “The Sun and her flowers” постигна същата треска като “Milk and Honey” още с появяването си в края на 2017-та. Всеобщото мнение на критиката е, че дори надминава по стойност дебютната. Споделям мнението. Чак през март имах шанса да се сдобия с нея. Взех я за компания по време на полет от Мюнхен до София. Започнах с леко предубеждение, тъкмо поради масовия ѝ успех и известното пренасищане от стотиците постове, които виждах с корицата ѝ в Инстаграм. Но когато достигнах стиховете, посветени на майка ѝ, затворих кориците, отпуснах се на седалката и оставих сълзите си на свобода. 

 

the universe works in funny ways ???? page 79 from #thesunandherflowers

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

Рупи Кор е абсолютна сензация с покритие. Youtube прелива от видеа с ревюта на книгите ѝ. Продажбите им не секват. А славата ѝ продължава да расте и да отвежда тук и там по различните континенти. Рупи Кор е истинската рок звезда в поезията. 

Рубен Холмс

Последователи в Инстаграм (@r.h.sin): 1 100 000

Рубен Холмс намира не само славата, но и любовта си в Инстаграм. През 2014-та, след болезнена раздяла с бившата си половинка, той получава кратко съобщение в Инстаграм от Саманта Кинг, друга популярна авторка от социалните мрежи. Тя му изпраща свой текст, вдъхновен от негова творба. И редовете между тях се превръщат в река от думи, споделени емоции и близост. Неочаквана, любовта им избухва. И става повод и двамата да се преместят и да заживеят заедно в Ню Йорк. Днес вече са семейство, а книгите им често стоят една до друга като препоръчани бестселъри в най-авторитетните онлайн книжарници. Саманта е единственият човек, който Рубен следва в Инстаграм. Неговата звездна платформа. През 2016-та той има 251 018 последователи, а днес – повече от милион. Постига го с бясна отдаденост и стремителен труд. В продължение на години, авторът споделя между 15 и 20 поста на ден с публиката си. И така успява да достигне до огромната си популярност и да надгради с издаването на няколко книги и собствена линия облекла с послания от стиховете му. Пише предимно нощем, затова и избира псевдонима си – r.h. Sin. Син е лунният бог в месопотамската митология. Поезията му е осезаемо феминистка.

Думите ми са това, което искам да кажа на сестра си, на моята майка и на всички жени, които искам да предпазя. 

И в тях откриваме много болка, но и много мъдрост. Любовта му към това изкуство датира още от детските му години, когато майка му напуска баща му се мести в общинско жилище в Тампа, Флорида. Рубен направо заживява в библиотеката и в трети клас за първи път разгръща страниците на “Гарванът” на Едгар Алън По. Толкова се вдъхновява, че започва да преписва стиховете му в тетрадка, за да останат с него и след като се наложи да върне книгата на библиотеката. Без да подозира, че един ден три от книгите му ще попаднат едновременно в топ 10 на най-продаваните в Amazon и то в две категории – любовна лирика и издания на афро-американски автори. 

Наира Уахид

Последователи в Инстаграм (@nayyirah.waheed): 545 000

Най-голямата енигма от всички автори, за които ви разказахме. Две стихосбирки с огромен успех, над половин милион последователи в Инстаграм. И нито една снимка на Наира никъде от ден първи на кариерата ѝ. Абсолютен фокус върху творчеството ѝ. Откриваме я единствено в Youtube, в изключително кратко видео от 2007-ма година по темата за дискриминацията на лесбийките от африкански произход. Това е всичко. Това и стотици поетически миниатюри. С часове можем да се гмуркаме в дълбоките води на поезията ѝ. Да четем и препрочитаме малките ѝ магии. 

Въпреки безспорно топлия прием на фините ѝ стихове в Инстаграм, критиката я посреща остро в света на поезията с нападки, че не спазва традициите на литературното изкуство. Наира не се впечатлява твърде много от това и остава вярна на личния си почерк:

Пиша заради нуждата си да бъда откровена, за мен писането и изкуството са моето място да бъда най-честна пред себе си. Изисква се доста кураж да се изправиш пред самия теб. 

И докато Наира Уахид продължава делото на Мая Анджелоу и Соня Санчез, едни от най-значимите афро-американски гласове в съвременната поезия, ние нареждаме “Salt” и “Nejma” в колекциите си и очакваме нови заглавия от нея. 

книги Инстаграм поезия

бюлетин

още смарт