Аз, трансхуманитаристът

Или какво следва след прегръдката на човека и технологиите.

В контекста на трансджендърите, във време, когато развитието на технологията изпреварва еволюцията и развитието на човека, когато машините вече са способни на изпитват чувства, когато човек е машиннозаменяем, все по-належащо става да поговорим за едно явление, което набира все повече скорост, а именно – ТРАНСХУМАНИТАРИЗМЪТ.

Малцина се запитват за явления като ТЕХНОФОБИЯТА, или КРИОГЕНИЗАЦИЯТА. Те са като двете страни на една монета. И едното и другото идват от все по-нарастващите възможности на технологията и до неотменния въпрос за границите и морала на използването ѝ. Вече не само в научната фантастика има хора, които се влюбват в машини, както и машини, които не само изместват човека, но и изпитват чувства. Скоро филми като "НЕЯ” и "Формата на водата” ще бъдат  не само приказка, но и съвсем реалистични. Говори се за човешкия интелект като за етап между развитието на животинското и постчовешкото. 

Биотехнологиите са вече способни да променят генетичното наследство на индивидите, както впрочем го правят от много отдавна за царевицата, ориза или житото – прословутите ГМО, които предизвикват безпокойството и гнева на еколозите. 

Докъде може да се стигне по този път с човешките същества? Ще бъде ли възможно някой ден да "се засилва” по желание една или друга черта на характера, интелигентността, ръста, физическата сила или хубостта на децата ни, да се избира полът им, цветът на косите или очите им? Още не сме стигнали дотам, несъмнено остават за преодоляване много препятствия от технически и научен характер, но поне на теория вече нищо не е невъзможно.

Прогресът на технонауките е невъобразимо бърз. Те се развиват безшумно, без да привличат вниманието на политиците и почти никак това на медиите, така че почти изцяло убягват от погледа на обикновените хора, както и от каквато и да е законова регулация.

Мнозина учени вече си дават сметка за невъзвратимото влияние и прогрес на машината, затова преди повече от 15 години подписват една изключително скандална, но и пророческа декларация. Ето я:

 ТРАНСХУМАНИТАРНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Световната трансхуманитарна асоциация (2002)

 1. Ние сме убедени, че бъдещето на човечеството ще бъде радикално преобразено от технологията. Предвиждаме възможността чрез биологични или изкуствени средства човешкото същество да понесе съществени промени, свързани с подмладяването му, с увеличаването на интелигентността му, със способността му да модулира собственото си психологическо състояние, да премахва страданието и да изследва вселената.

2. Необходимо е според нас да се водят методични изследвания, за да се разберат и предвидят тези бъдещи промени, както и дългосрочните им последствия.

3. Трансхуманистите смятат, че следва да бъдем отворени към новите технологии и да ги прилагаме, да насърчаваме тяхната употреба, вместо да се опитваме да ги забраняваме.

4. Трансхуманистите проповядват моралното право на тези, които го желаят, да си служат с постиженията на технологията, за да увеличат своите физически, умствени или репродуктивни възможности и да станат в по-голяма степен господари на собствения си живот. Желаем да се развиваме, преодолявайки съвременните ни биологически граници.

5. За да планираме бъдещето, е задължително да държим сметка за  прогреса в областта на технологията. Би било катастрофално евентуалните предимства да не се материализират заради технофобия или други безполезни задръжки. Би било впрочем точно толкова катастрофално интелигентният живот да изчезне заради война, използваща върховите постижения в технологията.

6. Необходимо е да създадем форуми, където хората да могат да обсъждат  всичко, което трябва да бъде направено, така че да се установи социален ред, способен да прилага отговорно взети решения.

7. Трансхуманизмът обхваща много принципи на модерния хуманизъм и подкрепя съществуването на всичко, изпитващо чувства, независимо дали произлиза от човешки, изкуствен, постчовешки или животински мозък. Трансхуманизъмът не поддържа никоя политика, никоя партия или политическа програма.

8. Ние насърчаваме морфологическата свобода – правото на индивида да подобрява своето тяло, знанията си и емоциите си. Тази свобода включва правото да се използват или не техники и технологии за удължаване на живота чрез криогенизация, вграждане в компютър или други средства, и да се избират бъдещи изменения и подобрения.

За списването на този документ са допринесли следните личности: Doug Bailey, Anders Sandberg, Gustavo Alves, Max More, Holger Wagner, Natasha Vita More, Eugene Leitl, Berrie Staring, David Pearce, Bill Fantegrossi, Doug Baily Jr., den Otter, Ralf Fletcher, Kathryn Aegis, Tom Morrow, Alexander Chislenko, Lee Daniel Crocker, Darren Reynolds, Keith Elis, Thom Quinn, Mikhail Sverdlov, Arjen Kamphuis, Shane Spaulding, Nick Bostrom .

По-задълбочен анализ по темата може да се намери в книгата на френския философ Люк Фери в "Трансхуманитарната революция", издадена от ИК "Колибри".

смарт трансхуманитаризъм книга

бюлетин

още смарт