Проф. Дидие Раулт за истинските опасности при епидемия и фалшивите тревоги

Книгата на световния експерт дава отговори на всички въпроси, свързани със заболявания от птичи грип до Covid-19.

От няколко седмици светът живее в ужас от китайския коронавирус. Загрижеността пред лицето на все още неизвестен патоген не е изненадваща. И все пак, въпреки прогнозите на повечето медии, вирусът представлява ли такава голяма опасност? Отговор на този въпрос се опитва да даде проф. Дидие Раулт в новата си книга "ЕПИДЕМИИТЕ. Истински опасности и фалшиви тревоги“. Името му нашумя във връзка с лекарството хлорохинизползвано от десетилетия в борбата срещу маларията. Проф. Дидие Раулт (род. 1952) е френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница в Марсилия (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базиран в Марсилия. Носител на голямата награда на INSERM за 2010 г., проф. Раулт е един от най цитираните френски вирусолози с множество научни публикации. Като член на научния комитет към здравния министър, на 16 март той разкри първите положителни тестове за хлорохина като ефективно лечение срещу Covid-19. Терапията с хлорохин срещна силен отпор и раздели научната общност във Франция на два лагера – за и против проф. Раулт. Конфликтът изглежда по-скоро френско-френски, а зад него прозират интересите на големи фармацевтични компании. Освен световен експерт в областта на инфекциозните болести, професор Раулт е и отличен популяризатор, автор на няколко книги, които разбиват насаждани с години митове: "Вашето здраве, всички лъжи, които се разправят“ (2015), "Стига сме се страхували“ (2016), "Истината за ваксините. Всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор“. Най-новата книга на проф. Раулт, озаглавена "ЕПИДЕМИИТЕ. Истински опасности и фалшиви тревоги“,предстои да излезе през май във Франция и вече се продава в електронна версия. В нея ученият прави преглед на няколко епидемии от по-ново времеразбудили вековни страховеот лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирусMERS коронавирусебола, антракс, варицела, чикунгунязика, до днешния китайски коронавирус. Книгата е издадена от "Колибри“ и може да бъде намерена тук.

Предлагаме ви уводните думи в превод на Владимир Атанасов. 

Ужасяващите сигнали за възможни епидемии се умножиха през последните години. Страхът от "лудата крава“, довел до значителни ограничения в консумацията на месо, двата птичи грипа, епидемията от грипа H1N1, коронавирусът SARS, коронавирусът MERS, китайският коронавирус, еболата, антраксът и свързаният с него биотероризъм, едрата шарка, вирусната инфекция чикунгуня, вирусната инфекция зика: за всички тези заболявания бяха направени математически модели и прогнози, които предсказваха евентуалната смърт на милиони хора. Нищо подобно не се случи, с едно изключение: грипната епидемия, която убива като най-обикновен грип. 

Всички потенциални епидемии през последните 20 години, чиито названия са способни да вледенят кръвта ни, надминаха общо едва 10 000 смъртни случая в един свят, в който всяка година умират по 56 милиона души. Не е много впечатляващо. От друга страна, незаслужено бяха пренебрегнати други епидемии, включително тези на холера в Африка и особено в Хаити, при които загинаха 10 000 души, и на тиф в Източна Африка, който също взе 10 000 жертви. Същевременно опасната епидемия от Clostridium difficile убива между 60 000 и 100 000 души годишно по целия свят. И накрая, когато се сблъскваме с паниката, предизвикана от преносимите заболявания като чикунгуня или зика, няма как да не се впечатлим от ниската смъртност и малкото случаи, наблюдавани във Франция, в сравнение с огромното медийно отразяване, на което те са били обект, и политическата цена на решенията, свързани с всички тези сигнали.

Броят на смъртните случаи, причинени във Франция за двадесет години от всички гореспоменати заболявания, превърнали се в предмет на ужасяващи прогнози (с изключение на грипа, който убива всяка година, но който не погуби повече хора в тревожната година на H1N1), е нищожен в сравнение с числата в предвижданията на медийните глашатаи. Имах вече възможността да кажа, че с изключение на "лудата крава“, за която не водя счетоводство, всички тези болести бяха убили в Континентална Франция цифром и словом четирима души за двадесет години. Докато броят на злополуките с тротинетки само за 2019 г. пак в Континентална Франция възлезе на единадесет. 

Та какво да кажем за всички тези злокобни предвещания, разнасяни из цялата страна, за всички тези плакати по летищата, предупреждаващи за нещо, което е предизвикало смъртта на четирима души?! Да не говорим за милиардите, похарчени за лекарства, които така и не са се появили на бял свят, и за ваксинациите, които са се оказали безсмислени! Не би ли трябвало сериозно да се замислим над тези въпроси? 

По стечение на обстоятелствата аз съм се сблъсквал със здравни и в частност с епидемични кризи от самото начало на медицинската си кариера. Участвал съм в борбата с няколко мощни епидемии, в справянето с няколко здравни кризи, натоварен съм бил с мисии от Министерството на здравеопазването и изследванията, така че имам пълното право да се изказвам за тези здравни кризи, включително и за биотероризма, и, доколкото ми е известно, съм най-цитираният експерт в областта на инфекциозните заболявания в света, ако се вярва на Expertscape. Това ме задължава да използвам в много по-широк контекст целия си опит и знания за здравните кризи, тяхното значение и възможните подходи към тях. 

Но за да се постави всичко това пряко в по-широк контекст, е интересно да се види какво става с реалността при нейното отражение в различните медии на сайта "Нашият свят в данни“ (Our World in Data). Този сайт сравнява истинската смъртност, причинена от различните болести, и ехото им в Гугъл, в "Ню Йорк Таймс“ и в "Гардиан“. При едно и също заболяване действителната смъртност от 2% се превръща в 30% от новините при Гугъл, в 70% - при "Гардиан“ и също толкова при "Ню Йорк Таймс“. В такъв случай би трябвало да предположим, че тероризмът, убийствата и самоубийствата представляват 70% от новините за починалите, поместени в тези два вестника.

Преди време бях имал възможността да напиша съвместно с един от главните редактори на списание "Ланцет“ статия, посветена на инфекциозните заболявания, която бях нарекъл "Много шум за нищо“, повтаряйки заглавието на Шекспировата пиеса, след като бях преброил колко статии за една болест биха могли да бъдат поместени в научния печат: оказало се бе, че за заболявания, причинили една-единствена смърт, можеше да се появят до 61 различни международни публикации в най-добрите световни научни списания. 

Тази тревога по отношение на епидемиите няма нищо общо с действителната смъртност при инфекциозните болести. В реалния живот тя непрестанно намалява през  последните тридесет години. Това се дължи на снижаването на смъртността от трите големи болести-убийци: туберкулозата, СПИН и маларията. В случая със СПИН например това не се дължи на ваксините, а на забележителната кампания – благодарение на натиска, упражняван от неправителствените организации – да бъдат осигурени евтини лекарства, спасителни за заболелите и възпрепятстващи разпространението на епидемията. При маларията пък чудодейното лечение се осигурява от един екстракт от китайски растения, но забележителното съкращаване на тази патология е свързано също така и с масовата употреба на напоени с инсектициди мрежи против комари. Що се отнася до туберкулозата, и при нея няма някакво ново революционно лечение: тя отстъпва терен поради по-качествените медицински грижи и по-добрите хигиенни условия, но въпреки това все още убива по 1.2 милиона души годишно по света. 

За намалената смъртност допринася и съкращаването на плашещите хората респираторни инфекции от над 4 милиона през 1990 г. до 2.6 милиона през 2019 г.: наистина съществен спад, дължащ се преди всичко на старите антибиотици и ваксинациите срещу пневмококовите инфекции, изтласкали пневмониите – някога най-голямата причина за съкращаването на дълголетието – на четвърто място благодарение на истинския триумф на съвременната медицина при лечението на съществуващите днес инфекциозни болести. Истински увеличаващата се инфекциозна болест, проследима из целия свят, днес е Clostridium difficile, която, доколкото ми е известно, никога не е била предмет на особена сензация. Аз от своя страна ще се опитам да опиша по-подробно тези събития, за да дам обилна храна за размисли вбъдеще

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още СмАрт