Сложният живот на децата ни

Силвия Недкова с коментар за гимназиалните субкултури и разделенията при тийнейджърите.

Само преди няколко години гимназиалната картина беше различна. Или поне тази на хората около мен. Силвия Недкова отново успява да бъде точна и да улови момента максимално добре. Като истински фотограф. Но боравещ с думи. Изгубени някъде между това дали да бъдат хипстъри или фенове, днешните броящи до 12 и прясно влюбени млади души просто имат нужда от един спасител в ръжта... който да направи живота им малко по-простичък. След 12 става излишно сложно. 10... 11... 12...

Теа Денолюбова

 

Тези мравуняци, които наричаме социална среда и субкултури, в които сме осъдени да живеем от раждането си чак до старческия дом, са най-видими в най-пъстрата възраст, в най-ранимата и най-определящата – гимназиалните години.

Децата влизат в тях подготвени инстинктивно, но ние, родителите им, не осъзнаваме в каква сложна плетеница от взаимоотношения им се налага да съществуват, с какво се борят ежедневно и колко е трудно да извоюват мястото си в глутницата.

Всъщност ние почти нищо не знаем за тях, освен подхвърлени случайно думи, които трудно пасват на нашата лична парадигма. Всяко поколение има собствени йерархични правила, своя форма на мравуняка. Почти нищо от нашия опит не може да ни бъде полезно, за да разберем света на днешните тийнейджъри.

Започвам този материал с уговорката, че е моментна снимка на само едно поколение. Допреди 5-6 години нещата изглеждаха другояче. След 5 години вероятно ще бъдат различни. Днес обаче властват тези правила и те са законът на джунглата за поколението 13 – 18-годишни.

Съществуват две основни групи, които живеят в непрекъснат антагонизъм – ултраси и тъмблъри. Те имат подразделения, сложна плетеница от нива на принадлежност.

Ултрасите (другото им име е "феймъси“) нямат общо с футболните отбори, каквото и да твърди името им. Това са момчета и момичета с някои общи характеристики, най-еднородната от всички групи. Те слушат основно рап, техно и чалга. Съставляват основната маса на купоните. Повечето са патриотарчета и русофили, хомофоби и расисти. (Да, това е на мода сред тийновете в момента). Ходят на фитнес и бокс. Момичетата са с типичния вид на кифли, а момчетата – на батки. Групата се дели на две нива – "хай клас“ с възможно най-богатите родители и "долни“ – най-бедните. Чалгата е любима на хай класата, долните предпочитат рапа. Високата класа носи само маркови дрехи, държи на лъскавината. Долните са зле облечени. Но и двете нива се приемат взаимно, а не се мразят, стига да пасват по останалите параметри. Сред по-незначителните характеристики на тази група са псевдочетенето – трябва да се демонстрира познаване на основната йънг адълт литература. Типичен лаф: "Ако не си чел "Вината в нашите звезди“, не можеш да се наречеш читател“. Пушат наргиле почти ежедневно, а на купоните взимат наркотици, по-тежки от трева. Предпочитат да останат да учат и да се развиват в България, това е ярко изразена тенденция. Патриархатът е модерен при тях, демонстрацията на мъжка сила се толерира. Модерни са татуировките, почти задължителни.

Втората голяма група е на тъмблърите (tumblr.com е социална мрежа, която от десетина години е популярна сред най-младите). Тъмблърите се делят на много подгрупи, всяка със специфични характеристики. Общото е, че слушат музика, различна от рап, чалга и поп. Всъщност, попмузиката е напълно пренебрегната от тийновете на тази възраст, тя изобщо не влиза в интересите им. Изключение прави така нареченият К-поп или корейска попмузика, която е изключително модерна, особено сред основната група тъмблъри. Тази група е активна в социалните мрежи, чете сериозно, особено поезия. Повечето от тях взимат леки наркотици – трева и амфетамини, но това не е задължително, за да принадлежиш към групата.  Задължително е обаче да мразиш ултрасите/феймъсите. При тъмблърите е модерно да си хомосексуален, често хетеросексуални деца се обявяват публично за хомосексуални, за да са в тренда. Модерни за тях са пиърсингите, не толкова татуировките.

Разнообразието тук е огромно. Сред тъмблърите има:

металистчета – слушат метъл, четат много. Депресивно мрачни. 

байкъри – карат колела, слушат техно и ходят на фитнес. 

Артисти – ходят в професионални танцови студия, пият много, обичат купони, слушат рап и К-поп. 

Фенове – силно активни в социалните мрежи, пият доста, рисуват, падат си по косплей и четат йънг адълт литература, защото е модерно.

Много близо до тъмблърите, макар и не съвсем част от групата са:

интелектуалците (хипстъри) – активни в извънкласни дейности, не си падат по активния социален живот, не пушат, не пият нищо, освен малко вино. Четат много. Слушат джаз, рок, метъл и инди. Силно толерантни.  Презират ултрасите и основното ядро на тъмблърите.

Зубъри – не това, което означаваше преди. Зубърите вече не са задръстени отличници, а антисоциални типове, които са пристрастени към компютрите. Пият, но с родителите си. Слушат метъл и техно. Не четат.

Тревоманчета (хипита) – тях ги събира пушенето на трева. Боб Марли е техният бог, но слушат освен това рок и метъл. Пият бира, не четат. Те са силно пристрастени към играта с хек (малко плетено топче, напълнено с ориз). Това е най-толерантната към различните група сред всички.

Има и група неопределени, които се присламчват към останалите в различни ситуации. Подвластни са на временните моди и зависят от временните настроения на мнозинството.

Общите тенденции при днешните гимназисти са много интересни. На първо място пушенето се връща на мода. Бунтът на младите, както обикновено, се насочва към видимите забрани. Пуши се наргиле, масово, но и цигарите са "тренд“. 

Модерно е да си лакиран, независимо от пола. Модерни са унисекс дрехи при всички групи.

Модерно е – за всички – да си отличник и да получаваш гимназиална стипендия. Никой не харесва отпадналите. Сега е времето, когато на мода е перфектното дете със стабилен социален живот, с блестящо бъдеще. Няма значение колко пиеш или колко наркотици взимаш – длъжен си да си добър в училище. Парадокс, който лесно заблуждава родителите.

Норма е да си правил секс, преди да си навършил 16 години. Отговорността за предпазване от болести и забременяване е на момичетата. Само интелектуалците и зубърите са склонни да изчакат до по-късна възраст, често го правят съвсем целенасочено и отлагат чак до след 20-ата си година.

Всички без ултрасите искат да учат в чужбина. Висшето образование се смята за неизбежно, за естествено продължение на гимназията. Не е въпрос на избор или късмет. Каквото и да става, днешните ученици очакват дипломата си за висше по същия начин, както дипломата за средно. Най-модерната и мечтана специалност е компютри, фармацевтика и журналистика. Презират идеята да учат право.

Тийновете не харесват Фейсбук и Туитър, те имат свои социални мрежи – като Тъмблър, Инстаграм, Снапчат, в които общуват.

Това е в най-общи линии картината на днешното гимназиално общество. Тя е характерна за големите градове, но отгласи от нея има и в по-малките населени места, защото социалните мрежи заличават точно тази разлика. 

Йерархията в тийнейджърските субкултури, както във всяка социална група, но в много по-голяма степен, е важна и определяща. Популярността не е като онази в американските филми, не е простичък вертикал. Сложно е да се съществува в подобни оплетени взаимоотношения. Дори приятелят ти от детската градина може би е във враждебна група и това ще направи общуването ви невъзможно. 

Слава богу, този период трае кратко. След абитуриентския бал ятото се разлетява, сменя средата и се преоформя по съвършено нов начин. Стига да е преминало през бурите без трайни поражения. 

мнение млади хора Силвия Недкова коментар

бюлетин

още смарт