Големите победители от Кан

Защо Харви Уайнстийн не е добре дошъл в Кан, кой спечели големите награди и още...

Гран При за Спайк Лий и "Черният клан", безкрайни скандали, невероятна Кейт Бланшет и бурни аплодисменти. Нощта е събота срещу неделя, мястото е Кан. Блясък, красота и очакване на големите победители. Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели "Златната палма" на 71-вия кинофестивал в Кан за филма "Семеен въпрос". Едва за втори път в историята филм от Азия печели заветната статуетка от престижния фестивал. Носителят на "Оскар" за чуждоезичен филм "Ида" Павел Павликовски пък беше награден за най-добър режисьор на филма "Студена война".

В тазгодишната програма се състезаваха само два американски филма, а любимецът ни Спайк Лий получи статуетката "от името на Бруклин, Ню Йорк". Режисьорът не пропусна да сподели и благодарностите си:

Кан е перфектното място за началото на този филм. Надявам се, че ще си свърши работата. а именно да ни изкара от менталния застой и сън, в който сме изпаднали. И дано върне обратно към истината, добротата, любовта и всичко далеч от омразата.

Ливанската режисьорка Надин Лабаки спечели Наградата на журито за филма "Капернаум", разказващ за тежкия живот на децата, жертва на насилие в Бейрут. Това е вторият награден филм, който разчита на таланта на деца актьори. "Семеен въпрос" също се фокусира върху изключително детско дуо. Надин Лабаки сподели наградата с малкия Заин – сирийско момче, което работи като разносвач в Бейрут. До момента, в който Надин не го забелязва. Филмът "Капернаум" е виновен за разтопените сърца и многото сълзи – на жури, публика и репортери. Драмата разказва за момче, носещо същото име като актьора Заин, което бяха от вкъщи, след като баща му продава 11 годишната му сестра. В брак... за няколко кокошки.

Още едно силно женско присъствие в лицето на казахстанската актриса Самал Еслямова за ролята ѝ в драмата "Айка" на режисьора Сергей Дворцевой. Най-добър актьор е Марчело Фонте за криминалната драма "Кучкарят", а за най-добър сценарий бяха наградени италианката Аличе Рорвахер за филма "Щастливия Лазар" и иранският режисьор и сценарист на филма "Три лица" Джафар Панахи.

Кейт Бланшет, която е начело на журито в Кан тази година, обяви, че Специалната Златна Палма се присъжда на Жан-Люк Годар (“The Image Book”), който не се е появявал в Кан от цели 14 години. От негово име наградата получиха продуцентите Фабриче Араньо и Митра Фарахани. На сцената Бланшет описа Годар като артист, който непрекъснато се опитва да определи и обрисува всичко онова, което киното може да бъде. Филмът му е объркал, провокирал, ядосал, развълнувал и белязал цялата перспектива на журито до самия край на фестивала.

Разбира се, не липсваха и скандали. Малко преди обявявянето на първата награда, актрисата Азия Ардженто изпусна истинска бомба, обяснявайки ясно и убедено пред над три хилядна публика от филмовия елит:

През 1997 г. бях изнасилена от Харви Уайнстийн в Кан. Бях на 21 години. Фестивалът беше ловното му място. Позволявам си да изкажа и една прогноза: Харви Уайнстийн никога няма да е добре дошъл тук отново. Ще живее забвение от филмовото общество, което прикриваше престъпленията му. Дори тази вечер тук има хора, които стоят сред вас... и които трябва да бъдат държани под отговорност за държанието си, което няма място в тази индустрия. Знаете кои сте. И най-важното, ние знаем кои сте. И няма да допуснем да продължавате така.

На финала Кейт Бланшет сподели, че тя и цялото жури ще бъде изключително щастливо да вижда все повече женски гледни точки в киното. АртАкция също!

кино Кан фестивал филми награди

бюлетин

още реакция