Пламъкът на Ода Жон

Инсталацията HANDS, създадена специално за ново арт пространство в Антверпен.

Българската публика познава кураторката Йоана Де Вос предимно от изложбата Не може да се избяга от изкуството на един от най-значимите визуални артисти Ян Фабър през март месец у нас. Йоана Де Вос е независим куратор на съвременни изложби с международно значение. Проектите ѝ се разпростират из десетки точки в Европа - Хага, Флоренция Палермо, Венеция, Сан Петербург, Женева, Цюрих. Изложбите ѝ винаги се характеризират от интересен микс от националности, поколения и перспективи. Curious and keen e мотото, което води Йоана през цялия ѝ професионален път.

Последният проект на Де Вос е арт пространството SEEN, което отваря врати на 23 май в Антверпен. Концепцията е проста: една стая, един артист, една невиждана до момента творба. Всяка презентация ще бъде придружавана и от специално подбран текст. SEEN ще представя работата на различни творци, като някои от тях ще бъдат селектирани от гост-куратори. 

SEEN не е галерия и няма да има комерсaлни цели. Ще бъде място за разсъждения, съзерцаване, осъзнаване на силата на красотата, изкуството и артистите. SEEN има за цел да бъде помощна платформа, която да осъществява срещата между куратори, артисти и публика.

Първият представен артист е българката Ода Жон и инсталацията HANDS, създадена специално за SEEN. Често сме чували израза "не си играй с огъня", но въпреки това, някак инстинктивно, ръката ни се стреми да докосне крехкия пламък на свеща. Усещаме, че може да се изгорим... но не се дърпаме. Работата на Ода HANDS показва симбиозата между светлината и сянката, метафората за никога неповтарящия се миг, устойчивостта на болката, въпреки силата на пламъка. Бързо и успешно напомняне за краткостта на момента, за живота и смъртта.

На 22 ноември се състоя и първата голяма ретроспективна изложба Сърцевина на Ода в Национална художествена галерия. Скулптурата Прегръдката продължава да пътува из България и да ни напомня колко спешно и нужно ни е да се докосваме. От любов, от тъга, от безутешност. От щастие. В момента тя се намира в Пловдив и ще бъде там до 14 юни.

Ода Жон: Съществува прегръдка, която всички сме усетили. Тя е подарък от майка ни. Може би, може би ще се случи пак. Но веднъж сме били дарени с онази безусловна и безкрайна прегръдка. 

бюлетин

още реакция