Кой филм изправи Кан на крака

И защо Гаспар Ное се изненада, а тайните на Уитни Хюстън излязоха наяве.

Кан на крака

Филмът, благодарение на който Кения дебютира в Кан, е забранен за излъчване на територията на страната. "Rafiki" разказва за непозволената любов между две момичета в Кения и изправи публиката в Кан на крака. Той бе представен в секцията "Особен поглед“, която е посветена на по-необикновените и специални истории. Публиката го аплодира бурно, докато Кения го обяви за абсолютен враг на моралните ценности, потъпквайки дори закона. Хомосексуалността в Кения се счита за престъпление и се наказва със затвор... а режисьорката Wanuri Kahiu е една от най-забележителните африкански творци. И не само. "Rafiki" впечатлява с отлична картина и особено финото умение да се открива красота и в най-грозните на пръв поглед ситуации.

 Триумф за Гаспар Ное

София Бутела е новата звезда в Кан. И не само. Актрисата е в центъра на новия филм на Гаспар Ное "Climax", чиято премиера беше преди броени дни в Кан и донесе на Ное наградата "Art Cinema Award". Критиците твърдят, че това е най-добрият филм на Гаспар Ное до момента. А историята е проста и жестока. Група приятели, които взимат всички възможни наркотици на света. По време на парти. Онова, което се случва с тях, е повече от лудост... а Ное го разказва по най-добрия възможен начин. Режисьорът споделя, че е очаквал да получи поне 90 процента негативни мнения, с 10 процента повече от предишния му филм "Любов". Е, този път не позна! Очакваме.

Тъмните тайни около Уитни Хюстън

Новината, че премиерата на документален филм за живота на Уитни Хюстън ще направи премиерата си в Кан, беше нещо обичайно и очаквано. След смъртта на всяка голяма звезда излизат десетки филми, книги, снимки и архиви, които разказват за различен период от живота им. Но случаят с Уитни Хюстън е различен. И това, което предизвика истински интерес в Кан е не толкова самата лента, колкото откритието, до което режисьорът Кевин Макдоналд е стигнал. Той споделя, че е изгледал стотици часове от записи на Уитни Хюстън. Въпреки красотата и перфектния външен вид обаче, Уитни всячески се е опитвала да избяга от образа на сексапилна певица и очевидно не се е чувствала добре е кожата си. А това, според Макдоналд, е знак за травма и болка. Рана, която не се е възстановила. Именно инстинктът му го кара да се разрови до дълбочината на проблема и да накара семейството на Хюстън да признае за дълго пазена тайна. Като малка Уитни е била насилвана от Дий Дий Уоруик, която е и по-малката сестра на лелята на Хюстън - Дион Уоруик. Ние просто избираме да помним Уитни Хюстън за цялата музика, която ни е подарила. А всичко останало... е прах.

кино Кан фестивал

бюлетин

още реакция