Ален Делон: „Сега вече знам кое наистина е най-трудното. Това да си тръгнеш. И е време да си тръгна.“

След 62 години в киното големият френски актьор Ален Делон получи Златна палма на фестивала в Кан.

Ален Делон, вечното синеоко момче на френското кино, получи Златна палма за цялостен принос и категорично бе най-голямата звезда на фестивала в Кан. Макар и американските феминистки да протестираха срещу това, че той е “хомофоб” и “женомразец”, актьорът развълнува всички с трогателна реч и топли думи, които ще останат в историята на киното, а артистичният директор на Кан Фремо заяви, че "Фестивалът винаги е на страната на артиста!“ 

Ето какво каза с насълзени очи Самураят на киното:

Бих могъл да кажа, че тази вечер всъщност за мен е нещо много повече от край на кариерата ми. Смятам, че това е край на живота ми. Това е награда за посмъртно отдаване на почит, макар и все пак да я получавам приживе. В началото на моята актьорска кариера ми казваха, че има едно трудно нещо. И то не е да се занимаваш с тази професия, а да издържиш дълго. Издържах 62 години. И сега вече знам кое наистина е най-трудното. Това да си тръгнеш. И е време да си тръгна. Но няма да го направя, без да ви благодаря. Отдадох целия си живот на тази професия. Режисиран от най-добрите режисьори, изглежда, че съм звезда. Ако това наистина е така, то искам да ви благодаря сърдечно. Дължа го само и единствено на публиката. Не на филмите, нито на режисьорите. Само на зрителите, които в продължение на дълги години изграждат звездите. Публиката е многобройна, а звездите са много малко. И аз съм част от тях, благодарение на вас.

Никога няма да се уморим да обичаме филми като “Самураят”, “За кожата на едно ченге”, “Черното лале”, “Гепардът”, “Басейнът” и бурно ще аплодираме на крака артистът, без чиито талант и магнетичност киното днес нямаше да бъде такова, каквото го познаваме.

Кан

бюлетин

още реакция