Как се симулира комунизъм?

С помощта на компютърна игра за носталгици.

Убедени сте, че някога, при соца, животът ви е бил по-добър? Сигурни сте, че демокрацията ви е отнела много? Тогава играта Workers & Resources: Soviet Republic е тъкмо за вас. Разбира се, има едно условие: трябва да сте с добра компютърна грамотност и да имате опит с компютърните игри. Играта е развита от малка словашка фирма от град Кошице, която вече е успяла да направи добро име сред геймърите.

В нея играчът трябва да изгради със собствени сили типичната комунистическа държава, съществувала в Източна Европа през 60-те години на ХХ век. Страната е аграрна, още няма индустрия, нейното създаване е задача на геймъра. Следва издигането на панелни комплекси. Тук-там някоя кръчма. Домове на културата. Идва ред на инфраструктурата. Във всяка игра обикновено има враг, който пречи на добрите намерения на геймъра. В този случай трябва да се преодолее бюрокрацията на държавата, която обаче е свързана с партийната структура. Появяват се разни другари, които саботират плановото строителство. Те трябва да бъдат надхитрени. Това става особено сложно, когато се стигне до здравеопазване и образование. 

Който се дотътри до финала, е оставил зад себе си няколко нива къртовски труд, извъртял е няколко петилетки, изградил е онова, което офлайн се сгромоляса от само себе си. Но всеки опит е полезен.

Игралите я споделят във форуми, че капитализмът се оказва доста "по-лесен“ от комунизма, защото следва икономическа логика, докато "логиката“ на партийните другари е предвидима.

Докато това е само игра, може да бъде понесено.

бюлетин

още реакция