„Космонавтите само минават” влиза във френската учебна програма

АртАкция разговаря по темата с авторката Елица Георгиева.

След като отнесе няколко престижни отличия, от тази година дебютният роман на Елица Георгиева ще бъде изучаван в гимназиите в централна Франция. Новината, че "Космонавтите само минават” е избран да влезе в учебната програма като един от вариантите за задължителната матура, с която гимназистите завършват средното си образование, беше потвърдена от самата авторка:

"Миналата година бях номинирана за наградата на гимназистите в три различни региона и спечелих тази в централна Франция, една доста обширна област. Невероятно е признанието, което получих, защото тези младежи са далеч от нашата реалност и епохата на романа.”

Наградата  дава основание на част от учителите да включат книгата в матурите, които във Франция са задължителни. В продължение на година Елица се среща с класове от гимназии с най-различен профил, междувременно романът е разпространен в хиляди екземпляри.

"Бях изключително щастлива да се срещна с всички тези ученици и да им говоря за книгата, а и като цяло за България, която те, разбира се, не познават”, признава авторката. – "Най-много ме трогна фактът, че романът ги бе докоснал - засипваха ме с въпроси, които показваха искрен интерес. Бяха впечатлени от факта, че съм налисала романа директно на френски език, въпреки че родният ми език е българският. В повечето случаи тийнейджърите са изненадани да ме видят - за тях писателите са задължително възрастни мъже с бакенбарди и тежък поглед като на Виктор Юго. Не си представят да срещнат млада жена с кубинки и акцент. Бях щастлива, че чрез романа една важна част от моята лична история и историята на моята страна стигна до Франция.”

"Космонавтите само минават" е мъдра, напоена с горчив хумор автофикция. Кръстоносен поход на надеждата - на едно момиче с мечта. Книгата излиза първо на френски език с логото на едно от най-авторитетните френски издаделства – Gallimard, като част от поредицата Verticales, която представя експериментални, по-специфични творби. Получава отличието "Андре Дюбрьой”, номинирана е за наградите: "Флор”, "Рьоне Фале”, "111-а страница”. Българското издание беше публикувано от "Колибри” през 2017 г. в превод на Росица Ташева.

Новината, че романът на Елица Георгиева ще бъде изучаван във Франция, е повод за радост и размисъл. В България програмата на средните училища продължава да е претрупана и закостеняла,  а резултатите – плачевни. Малцина учители разчупват методиката на обучение с адекватни на днешното време подходи, като прилагат повече извънкласни активности, ползват електронни платформи, срещат децата с успели личности в една или друга сфера на дейност и т.н. Всички знаем, че по-голямата автономия в обучението изисква промяна в подготовката на самите педагози, гъвкавост и  радикално преосмисляне на учебното съдържание, въвеждане на интердисциплинарни теми, които осигуряват практически знания и развиват критичното, а не чиновническото мислене.

Остава да се надяваме, че "Космонавтите…” ще влязат и в българската учебна програма. Още повече че книгата е стилизиран разказ от гледната точка на едно подрастващо момиче и засяга възприемането на последните десетилетия под знака на комунистическия режим у нас, който все още е обект на полярни анализи и интерпретации.

 

бюлетин

още реакция