Малкият Николà навърши 60 години!

Днес се навършват шест десетилетия от рождението на най-славния ученик в световната литература

Кое будно дете не е чувало за малкия Николà? Лудориите на прочутия ученик и неговото обкръжение са съвсем реалистични, а патилата му могат да сполетят всеки невръстен читател, сигурно затова разказите се харесват от толкова много деца (и родители!) по цял свят. У нас в момента са налични 15 книжки от култовата поредица, като "Балонът и други неиздавани истории“ включва първите разкази за Николà, написани от Рьоне Госини и илюстрирани от Жан-Жак Семпе.

Оформлението на книжките е свежо, историите са поучителни, пригодени за психиката на децата, навършили 6 години. Ако сте на 6×6 и ви е любопитно да узнаете как се ражда легендата на малкия щурак, веднага си набавете "Първоначалният комикс”. Тъкмо това е книжката, отключила лавината от хрумки, които превръщат серията в мит. Тя представлява разкошен цветен албум с първите "номера” на знаменития герой и бележи началото на един тандем, чиято продуктивност е удивителна. Освен весели комикси (в които най-злощастен е… бащата на Николà), книжката включва и два илюстрирани разказа – "Колелото” и "Много е щуро на плажа”. Двайсет и осемте панела са публикувани за пръв път в белгийско издание, с което двамата автори работили. А първата им история под формата на разказче излиза на бял свят на 29 март 1959 година в "Sud Ouest Dimanche”.

Може да се каже, че поредицата за Николà разказва историята на едно мъжко приятелство. Без Семпе Госини никога не би създал своя герой и обратно. Двамата са благородни съучастници, а онова, което скрепява техния творчески съюз, е блестящото чувство за хумор. 

Рьоне Госини е гениален сценарист, автор с искрящ талант, "баща“ на дребничкия гал Астерикс, създател на цяла плеяда незабравими герои. Посмъртно му е присъдена награда "Сезар” за цялостно кинематографично творчество. Малцина възрастни знаят, че изразите "бягам по-бързо от сянката си”, "на краставичар краставици да продаваш” и "намирам цаката на някого” са негови, нищо че ги употребяват всеки ден. Карикатуристът Жан-Жак Семпе е бил лош ученик, дори е бил изключван за лошо поведение. Налагало му се е да сменя доста занаяти, преди да се посвети на рисуването и това да му донесе успех. Знаете ли, че е илюстрирал заглавия на такива "сериозни” автори като Патрик Модиано и Патрик Зюскинд?

За да зарадва и най-малките, "Колибри” издаде и адаптираните истории за Никола и неговата банда. Историите са подходящи за дечица, които се учат да четат - в предучилищна възраст или в детската градина. За разлика от оригиналите, където повествованието се води от името на Николà, тук то е наситено с пряка реч. Няма милост — малките читатели се превиват от смях, докато сричат хитроумните реплики, съпроводени с изразителни илюстрации.

През 2009 г. излезе филмът "Малкият Николà” с чудесните Валери Льомерсие и Кад Мерад съответно като майката и бащата на малчугана. Пет години по-късно Лоран Тирар режисира още един успешен филм по мотиви от хитовата серия – "Ваканциите на малкия Николà”, който беше излъчен в рамките на CineLibri. 

По случай 60-годишния юбилей на малкия пораснал Николà на 23 април всички налични български издания на книжките ще се предлагат с ексклузивна отстъпка от 40%.

 

бюлетин

още реакция