Да съблечеш сграда? Да, възможно е.

Инсталацията "IQOS World” е една от най-посещаваните в рамките на Milano Design Week.

Никога не бих могла да забравя тоталната метаморфоза, която Милано преживява всеки път, щом дойде онова специално време от годината, посветено на Milano Design Week, Salone del Mobile и Fuorisalone. Вече над половин век, в началото на пролетта, градът сияе, благодарение на добрият италиански дизайн, умният бизнес и перфектната връзка между класика, лукс, изключителен вкус. Имала съм щастието да обикалям няколко поредни години като жител на малките, пълни с красота улички, из зоните, определени за Fuorisalone (Via Tortona, Porta Venezia, Brera Design District).

Има нещо наистина изключително в цялата тази еуфория, посветена на иновациите в дизайна, технологичните постижения, архитектурните чудеса, които сякаш никнат през очите ни на всеки метър. Съществува едно неписано правило, което, според мен, описва перфектно Milano Design Week:

Можеш да видиш всичко, което дори не си си представял, че съществува. 

Поредно доказателство за това е колаборацията на IQOS с британския артист Алекс Чинек, наречена "IQOS World”. Представете си класическа стара италианска сграда, висока около 17 метра, с фасада, която можеш да "разкопчееш", благодарение на гигантски цип. Тази театрална, иновативна и необичайна творба сякаш ни разкрива не само метафората за непрекъсната трансформация, водеща ни до все по-далечни въображаеми светове, но и безспорния факт, че граници за човешките възприятия и представи няма.

Самият Чинек споделя, че благодарение на комбинацията от класически материали и архитектурни форми, успява да "съблече" една красива фасада, изпълвайки вътрешността ѝ със светлина - символ на безкрайния потенциал и позитивизъм, които добрият дизайн и технологиите ни носят. 

Отвътре инсталацията "IQOS World” е не по-малко вълнуваща: можете буквално да надникнете в пода от бетон, отново с помощта на цип, специално изграден след разрушаване на пода и последващото му възстановяване, за да бъдат разположени и светлинните панели. Сякаш подът се бели, нали? Изглежда повече от изумително...

Фред де Вилде, президентът за ЕС на Филип Морис Интернешънъл, споделя:

"Именно идеята  да се разкрие алтернативна визия за бъдещето ни доведе до колаборацията между IQOS и артиста Алекс Чинек“. Компанията е лидер на трансформацията в тютюневата индустрия чрез наука и иновации, а това е втората поредна година, през която подкрепя толкова дързък артистичен проект в рамките на Седмицата на дизайна в Милано.  

Това е първият проект на Алекс Чинег в Италия и е сочен за един от най-интересните и вълнуващи от календара на тазгодишната Седмица на дизайна. Инсталацията "IQOS World” в сърцето на Zona Tortona е посетена от повече от 200 000 души и се превърна в топ локация за снимки във всички социални мрежи. Има защо.

Благодарение на комбинацията от талант и нюх към новите форми и технологии, успяваме, за пореден път, да надникнем в светове, в които преди дори не сме си представяли, че съществуват. Коя ли ще е следващата сграда, която можем да съблечем, точно като любима дреха? Какво ли ще се крие в душата ѝ?

Предстои да разберем.

 

бюлетин

още реакция