Фестивалът в Кан 2019: Тарантино, Алмодовар, братя Дарден и силно женско присъствие

В крайна сметка Тарантино успя да приключи проекта си навреме.

Наближава един от най-вълнуващите периоди в годината, особено що се отнася до кино индустрията. Ако внезапно от световната матрица изчезнат всички архиви, то би било достатъчно да са запазени снимките от изданията на фестивала в Кан от самото му начало. Наистина, стига ни блясъкът на Ален Делон или пък на Катрин Деньов. Но да се върнем на издание 2019.

Няма как да не отбележим и изключителния, чист и елегантен дизайн на цялата идентичност на фестивала. Тази година плакатът е посветен на творчеството на напусналата ни преди седмици Анес Варда. 

Стигаме и до най-напрегнатия момент: списъкът с филми, които ще бъдат представени по време на фестивала или т.нар. lineup. Както очаквахме, Педро Алмодовар ще блесне с Pain&Glory, Терънс Малик с A Hidden Life, а Тарантино с Once Upon A Time in Hollywood. Самият г-н Тиери Фремо, директор на фестивала, твърди, че филмът е истинско попадение.

Разбира се, няма как да липсват изненади. Цели четири жени режисьори ще представят филмите си на фестивала, а това е цифра, която никога до този момент не е достигана. Ще гледаме Little Joe и Portrait Of A Lady On Fire на Джесика Хауснер и Селин Шама.

Едно от любимите на фестивала присъствия ще бъде това на Куарон, който ще представи обновена версия на филма Сиянието на Кубрик. И да създаде някои добри спомени с един от най-близките си приятели, Иняриту, който тази година оглавява журито на фестивала.

Безспорен хит в Кан ще бъде и появата на Елтън Джон, който ще представи биопик-а Rocketman на 16 май, а зомби комебдията на Джим Джармуш The Dead Don’t Die пък, ще открие фестивала. 

АртАкция няма търпение и за други два филма от състезателната програма: Young Ahmed на братя Дарден и Matthias And Maxime на любимеца на Кан Кзавие Долан.

Пълен списък със състезателната програма:

Pain & Glory, Педро Алмодовар
Parasite, Bong Joon-ho
The Wild Goose Lake, dir: Diao Yinan
The Traitor, Марко Белокио
Young Ahmed, братя Дарден
Matthias And Maxime, Кзавие Долан
Oh Mercy, dir: Арно Деплешен
A Hidden Life, Терънс Малик
Sorry We Missed You, Кен Лоах
Little Joe, Джесика Хауснер
Portrait Of A Lady On Fire, Селин Шама
Atlantique, dir: Мати Диоп
Sibyl, Жустин Трие
It Must Be Heaven, dir: Елия Сюлейман
Frankie, dir: Ира Захс
Bacurau, Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles
The Whistlers, Corneliu Porumboiu
Les Misérables, Ладж Лу 

бюлетин

още реакция