ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА

Световният разказвачески формат стъпва за първи път в България през април.

Замисляли ли сте се, че още от времето на Шехерезада разказването на истории е най-важното човешко качество и може да спаси живот?

Днешно време историите са в основата на доброто кино, добрия театър, коучинга, мотивационните семинари, психоанализата, добрата журналистика, доброто преподаване, рекламата, сугестопедията и т.н. Историите са навсякъде около нас.

Понякога, дори и днес, те спасяват. Ако не друго, то поне душите ни.

Всеки човек има история. И тя е уникална. Но и във всяка уникална история откриваме себе си. ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА (People Who Usually Don’t Lecture) е международен формат, в който седем души разказват своите безкрайно различни, вълнуващи, вдъхновяващи, трудни, любопитни, трогателни, подтикващи към размисъл човешки истории. 

На 21 април думата взимат тези, които обикновено не чуваме. Първото издание на този уникален за България формат ще се случи в Първо студио на Българското национално радио в София, а билетите отдавна вече са в продажба и са останали само за все още незапознатите. 

Всяка история ще бъде представена под формата на кратък въздействащ разказ от първо лице. ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА, извежда на сцената нетипичните говорители - тези, които слушат. Защото всяка история носи потенциала да пречупва предразсъдъци и да насърчава социалната промяна. Организаторите се захващат с този проект заради вътрешната необходимост да направят нещо по-смислено:

Всеки човек има история. Иска ни се всеки един от нас да спре за момент и да се замисли каква е историята му, за да общуваме по-дълбоко и истинско. 

ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА, показва тези истории от живота, които са от значение за всички. Разказвачите им живеят своя живот, изпитват чувства, изправят се пред предизвикателства, имат своите желания и цели – като всички останали. Събитието залага на откровените лични истории, които "вкарват в обувките на другия“, за да даде нова перспектива и да промени усещането за света. На събитието може да чуете историите на незабележимите хора - чистачката във входа, човека, който ви сипва бензин в колата, някой със синдром на Турет или съпругата на сериен убиец.  

Тази неделя, 21 април, навръх Цветница, те ще съберат смелост и ще говорят, за да разкажат своите истории. Те са шестима и ще излязат на сцената на Първо студио на Българското национално радио като част от събитието, което ще бъде за първи път в София, а и в Европа. През тази година следват Ню Йорк, Тел Авив, Чикаго, Мумбай и Лондон.

Историята да посветиш живота си на търсенето, науката, историята, езиците. Да не спираш никога да търсиш и да откриваш. Да преживееш войната с жълта звезда на ревера. Тази история ще ни разкаже Професорката.

проф. Хени Лорер, 90 години 

Професор по биохимия, която е събрала в себе си емоциите, опита и мъдростта на годините. Тя ще разкаже как животът ѝ поема рязък обрат по време на Втората световна война. Ще отговори и на въпроса защо избира химията като път напред.

 

Животът на тийнейджъра днес се оказва едно непрестанно търсене на себе си, на мястото си. За борбата с гимназиалния живот, за йерархията в училище, за батките, кифлите, алтернативните и нормалните, ако има такива, ще ни разкаже Тийнейджърката.

Да намериш мястото, което ти дава свободата да бъдеш, какъвто искаш. Да станеш баща в България. Да работиш тук, да се развиваш и да се променяш. Да бъдеш изумен, хипнотизиран и пристрастен към доброто и лошото в България. Тази история ще ни разкаже Чужденецът.

Съдебният лекар, който попада в тази професия по стечение на обстоятелствата. Ще разкаже за нейните особеностите, за страховете и нещата, за които не сме се замисляли. 

Феодор, Съдебен лекар, 30 години

Феодор става съдебен лекар случайно, запален от неговата учителка и приятел. Спецификата на професията му позволява да гледа малко по-философски на всекидневнието. На срещата ще разкаже за особеностите ѝ, за малките човешки страхове, както и за някои очевидни неща, за които не сме се замисляли, защото са тема табу или просто са толкова очевидни, че не ги забелязваме.

Емигрантът - защо решава да си тръгне от България и как вижда света днес, когато говорим за толерантност и разбиране към различните.

Глухата актриса - момиче с увреден слух, която преодолява своята физическа особеност, за да говори на хората чрез танци и актьорското майсторство.

Запалихме ли поне малко любопитството ви? Сигурна съм, че да. Тогава знаете къде ще се видим.

Първо студио на БНР, 21-ви април, 19 часа. ДА чуем музиката в историите на различните. 

Повече за проекта можете да видите тук.

 

бюлетин

още реакция