Фондация BCause представи резултатите от програмата „Забавно лято, Грижовна есен”

 С думи на благодарност към партньорите на програмата "Забавно лято, грижовна есен“ се обърна Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, координатор на програмата за устойчиво развитие на тютюнопроизводителните региони в България. На събитието, провело се на 21-ви март в клуб "Перото“ в НДК, организаторите  разказаха за началото на програмата през 2014 г. в първото населено място – община Сатовча и за постигнатите резултати през годините. Събитието събра над 80 души – представители на медиите, участници през годините, организатори и партньори на програмата. Водещ на събитието бе Стефан Щерев. 

Елица Баракова разказа за мотивацията да работиш и помагаш на хората, които наистина имат нужда, за благодарността на участниците и отдадеността на всички партньори в програмата.  

В обръщението си към присъстващите Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България – компанията, която осигурява финансовата подкрепа за програмата, сподели през какви трудности е преминал екипа в търсене на възможности за подпомагане на тютюнопроизводителните общности в малките населени места.

Стартирайки пред 4 години с едно населено място – Сатовча, с първите летни детски академии и медицински прегледи за възрастни хора, днес резултатите от осъществяването на програмата са налице.  В отговор на нуждите на местните общности, инициативите постепенно се разрастваха, а включените региони ставаха все повече. Днес вече програмата е обхванала общо над 7000 души в общините Благоевград, Хасково, Кърджали и Силистра. За да създадем възможности за икономически растеж и да върнем младите хора в отдалечените райони, през последната година заедно с Центъра за предприемачество "Ринкърс“ създадохме и Академията за местни предприемачи, която подпомага стартиращия бизнес в тези райони чрез обучения и финансова подкрепа. 

От стартирането на "Забавно лято, грижовна есен” през 2015-а година до сега в програмата са се включили общо над 7000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 70 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация "Направи добро – Александровска“, и Народно читалище "Бъдеще сега“. Представители на партньорските организации се включиха в трите дискусионни панела. 

Вержиния Джевелекова и Елица Баракова

В първия панел Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище "Бъдеще сега", заедно с Миглена Костова, зам.директор на СУ "Васил Левски”- гр. Дулово, Таня Енчева, учител в СУ "Васил Левски”- гр. Дулово и Джеват Дунчев, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Сатовча разказаха за начина, по който "безплатните детски академии на Забавно лято” променят нагласата на учениците и учителите към учебния процес. Промяната, която настъпва при децата само след седмица участие в образователно-приключенските академии, е видима при абсолютно всички деца независимо от възрастта и населеното място. 

Във втория панел, осигуряващ безплатни медицински грижи за възрастни хора, Нина Райчева, координатор на програмата от Фондация "Направи добро - Александровска”, д-р Стефан Найденов, кардиолог и Шеип Панев, лекар-стажант, в програмата разкриха какви са предизвикателствата пред участниците във втория компонент от програмата "Грижовна есен”, преглеждайки дневно по над 100 пациента на възраст над 60 години. Благодарността и признателността в очите на възрастните хора, много от които никога не са посещавали лекар, са движещата сила за младите лекари участници вече 4 поредни години в програмата. 

В последния панел от събитието Явор Гочев – директор програми в Център за предприемачество "Ринкърс“, финалистите в третия панел на програмата - "Академията за местни предприемачи“ през 2018 г и 2017 г  - Зорница Мълчанкова, създател на баскетболен клуб "Яворов“ в Гоце Делчев, Евгения Марценкова – създателка на серия за био козметика "Inner Beauty“ в Благоевград и Кирила Стайкова - победителката от първото издание представиха успешните си проекти и споделиха наученото от менторите в Академията. Мечта, сбъднато желание, помощ за местната общност бяха думите, с които участниците представиха преживяването си в Предприемаческата академия. 

С думи на благодарност към организаторите и партньорите се обърна и Цветан Филев, Председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ 2010 и част от журито в "Академията за местни предприемачи“ през 2018 г.. Възможност за връщане в тези райони, помощ за най-уязвимите групи и устойчивост – това бяха основните послания, които г-н Филев посочи като ключови пред гостите на събитието. 

През годините програмата "Забавно лято, грижовна есен“ е получила редица отличия, сред които за "Най-добра програма на малко и средно предприятие“ от Българския дарителски форум през 2017 г. и награда за отговорен бизнес от Българския форум на бизнес лидерите през 2016 г. През 2019-а година програмата за корпоративна социална отговорност на Филип Морис България продължава с разширен обхват, обещаха създателите й. 

бюлетин

още реакция