Тери О'Нийл - приятелят на звездите

Специална изложба, посветена на 60-годишната кариера на легендарния фотограф.

Снимките са любезно предоставени от Box Gallery, Terry O’Neill /Iconic Images

Тери О'Нийл и последната му изложба в Chelsea Box Gallery накара феновете на легендарния фотограф да затаят дъх. Буквално. Колекция от 20 разкошни фотографии, обхващащи 60-годишна, пълна с какво ли не кариера. А късметлиите, успели да присъстват в галерията на 7 март (когато се състоя откриването на изложбата), успяха дори да поговорят с вечното момче на фотографията.

Тери О'Нийл е фотографът, уловил най-любимите, най-известните и най-талантливи знаменитости на последните десетилетия. От Дейвид Боуи до Елтън Джон, през Ейми Уайнхаус и Франк Синатра... Всеки Джеймс Бонд от Шон Конъри до Дейниъл Крейг, The Beatles, The Rolling Stones, Елвис, Чърчил.

Изложбата ще разкрие и едно добре пазено бижу от огромния архив на О'Нийл: невиждан до момента, цветен портрет на Франк Синатра от 1968 година. За Синатра О'Нийл често казва, че е любимият му човек за снимки.

Той беше наистина велик мъж. Изключителен музикант. Разрешаваше ми да ходя където поисках - бекстейдж, на сцената, при декорите. Просто за да направя перфектния кадър.

Когато видиш как тълпата се приближава към теб, определено се притесняваш. (Посочва фотографията си на Синатра, Маями Бийч, 1968). Това беше първата снимка, която направих. Нервно подадох на Синатра плик с писмо. Бях близък с Ава Гарднър, която по онова време все още беше влюбена във Франк. Казах й:

Слушай, Ава, ще работя с твоя бивш.

Тя изтича, бързо написа писмо, запечата го и ми го подаде. Синатра го отвори, прочете го, усмихна се и каза: Момчета, той е ОК, той е с нас.

И това беше началото.

През цялата си кариера О'Нийл остава сякаш невидим - не обича да е в центъра на вниманието, не иска да бъде известен фотограф. Напротив. Упорито спазва съветите на Синатра, а именно да бъдеш винаги присъстващ, но никога да не участваш в живота на звездите, които снимаш.

Въпреки това магнетизмът, талантът и чувството за хумор на Тери О'Нийл не оставят незабелязани. Това, разбира се, проличава и в самите му фотографии. Пред него знаменитостите са открити, искрени, показващи истинските си лица. Точно както биха направили пред приятел.

Изложбата може да видите до края на месец март в Box Galleries.

Elton John – Dodger Stadium, Los Angeles, 1975

The Rolling Stones at Tin Pan Alley, London,  1963

бюлетин

още реакция