Кратък пътеводител на театралния стопаджия

AртАкция избра няколко любими заглавия от Софийски театрален салон.

София се превръща в театрална столица и почитателите на театъра отново ще имат възможността да станат съпричастни към най-сериозните постижения на творците за изминалата година.

ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ спектакли от различни жанрове на сценичните изпълнения от драматичния и кукления театър и съвременния танц и пърформанс. Паралелната програма предлага редица съпътстващи събития - изложби, представяне на театрални книги, ателиета, инсталации и др.

27 март е обявен за Световен ден на театъра. Отбелязва се от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г.

По традиция на този ден Съюзът на артистите в България и Столичната община ще връчат Националните награди за сценични изкуства – ИКАР.

Софийски театрален салон е част от Календара на културните събития на Столична община.

АртАкция избра няколко заглавия, на които се спира в почти пролетните вечери.

БАЩАТА

5 МАРТ (ВТОРНИК) И 13 МАРТ (СРЯДА) 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“

от Флориан Зелер

Превод: Снежина Русинова-Здравкова

Режисьор: Диана Добрева

Сценография и костюми: Мира Каланова

Музика: Петя Диманова

Фотограф: Стефан Н. Щерев

Участват: Владимир Пенев, Константин Еленков, Мария Каварджикова, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов

Известният френски драматург Флориан Зелер е носител на престижни номинации и награди, включително и на френските театрални награди "Молиер“. Английският всекидневник "The Guardian“   го определя като "най-вълнуващият драматург на нашето време“.

В последните години една от най-поставяните му пиеси "Бащата“ става театрален бестселър и е част от репертоара на редица театри в Ню Йорк, Париж, Берлин, Лондон. Зелер създава образа на Андре специално за френския 88-годишен актьор Робер Ирш, който има симптоми сходни с болестта на Алцаймер. В интерпретацията на Диана Добрева ролята на Андре е поверена на утвърдения български актьор Владимир Пенев, а негови партньори са Радина Кърджилова, Юлиян Вергов, Теодора Духовникова, Мария Каварджикова, Константин Еленков. 

"Бащата“е съвременен трилър, който непрекъснато отлага предполагаемата развръзка, а зрителят постепенно става емоционално съпричастен към живота на Андре (Владимир Пенев), неговата дъщеря Ана (Ръдина Кърджилова) и неусетно обсебващата взаимоотношенията им  деменция на бащата.

НАБЛЮДАТЕЛИТЕ (ХИПОТЕЗА ЗА ОТВЪДНОТО)

5 МАРТ (ВТОРНИК) и 9 МАРТ (СЪБОТА) 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“, КАМЕРНА СЦЕНА

НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“

От Константин Илиев

Режисьор: Явор Гърдев

Сценограф: Никола Тороманов

Костюми: Свила Величкова

Музика: Калин Николов

Фотограф: Стефан Ненков Щерев

Участват: Ана Пападопулу, Благовест Благоев, Димитър Николов, Елена Телбис, Емил И. Марков, Илиана Коджабашева, Йосиф Шамли, Кире Гьоревски, Леарт Докле, Мартин Димитров, Ненчо Костов, Павлин Петрунов, Стефания Колева, Христо Петков, Цветан Алексиев

След четиригодишно отсъствие от афиша на Народния театър Явор Гърдев избира да се завърне на камерна сцена с текста на Константин Илиев "Наблюдателите“. Това е първата сценична реализация на пиесата на Илиев, пиеса която е своеобразна реплика на един от героите на Достоевски, който завява "че щом няма Бог, значи всичко е позволено“.

"Един млад съдия се подписва върху акт за регистрация на съмнително акционерно дружество. Този факт остава скрит за обществото, но пък успява да разтърси отвъдното…. съдията внезапно умира, а в отвъдното се събират няколко български национални герои, за да търсят сметка на новопредставилия се… Взаимоосъдителната съдебна система на отвъдното започва да се задъхва под товара на избликващите стари и нови грехове, отколешни страсти и нестихнали бесове, дълбоко заровени и неизповядани лични и национални тайни.“

Явор Гърдев, режисьор

ДИВАТА ПАТИЦА

12 МАРТ (ВТОРНИК) 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“, КАМЕРНА СЦЕНА

НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“

от Хенрик Ибсен

Превод: Антония Бучуковска

Режисьор: Крис Шарков

Драматург: Светлана Панчева

Сценограф: Никола Тороманов

Музика: Асен Аврамов

Фотограф: Стефан Н. Щерев

Участват: Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Валентин Ганев, Васил Илиев, Елена Телбис, Иван Бърнев, Илиана Коджабашева, Сава Драгунчев, Цветан Алексиев

Крис Шарков е режисьор, който нееднократно е заявявал своя интерес към "бащата на съвременната драма“ Хенрик Ибсен. След постановките му на "Куклен дом“, "Народен враг“ и "Хеда Габлер“, той добавя в своята творческа биография и "Дивата патица“.

В камерното пространство на Народния театър, Шарков ни сблъсква със семейната трагикомедия на семейство Екдал и поставя моралния проблем за жестокостта на истината и лъжата. Животът на семейството е хармоничен и дните им са изпълнени с разбирателство около основната им дейност за препитание – фотографията. В този монотонен живот се промъква дълго пазена тайна и заплашва да разруши идиличната картина. Скрити истини, подхранвани лъжи и неподозирани семейни тайни започват да излизат на повърхността и да поставят на изпитание всеки от персонажите, техните морално-житейски позиции и ценности.

АЗ ОБИЧАМ, ТИ ОБИЧАШ, ТЯ ОБИЧА

16 МАРТ (СЪБОТА) И 27 МАРТ (СРЯДА) 19:00, МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР "ЗАД КАНАЛА“

Спектакълът е вдъхновен от филма на Еторе Скола "Обичахме се толкова много“

Сценарий: Теди Москов и Симон Шварц

Режисьор: Теди Москов

Сценография и костюми: Петя Стойкова

Музика: Антони Дончев

Фотограф: Симон Варсано

Участват: Малин Кръстев, Филип Аврамов, Владимир Зомбори, Каталин Старейшинска, Ирини Жамбонас, Иван Петрушинов, Таня Пашанкова, Мак Маринов, Георги Кацарски

Сюжетът е провокиран от филма на Еторе Скола "Обичахме се толкова много“. В него участват изключителните Клаудия Кардинале, Нино Манфреди, Виторио Гасман, Алдо Фабрици и Стефано Сата Флорес. Артистите в нашето представление не им отстъпват по нищо.

 "Аз обичам ти обичаш тя обича.

Кой съм аз? Кой си ти? Коя е тя?

Кои са всички и за какво става въпрос?

Те са трима най- добри приятели, влюбени в една жена цели 30 години.

… В тези 30 години, в продължение на които се развива действието, не става въпрос само за любов, а и за излъгани надежди, неосъществени мечти, пропаднали намерения. Това не пречи на комедията да се прокрадва във всеки един детайл от случващото се.

Теди Москов, режисьор

ПЕТЕЛ

27 МАРТ (СРЯДА) 19:00, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ БИНЕВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ БИНЕВ“

по пиесата COCK на Майк Бартлет

Превод: Маргарита Мачева, Стайко Мурджев

Режисьор: Стайко Мурджев

Сценография и костюми: Марина Райчинова

Музика: Петър Дундаков

Хореография и пластика: Станислав Генадиев

Консултант: Деница Димитрова

Фотограф: Гергана Дамянова

Участват: Александър Хаджиангелов, Бойко Кръстанов, Михаил Билалов, Рая Пеева

Майк Бартлет е сред най-интересните млади британски драматурзи, автор на над 20 пиеси и носител на две награди на престижната Laurence Olivier. Пиесата "Cook“ бързо превзема световните сцени и вече има реализации в Англия, САЩ, Испания, Австрия, Малайзия, Мексико, Аржентина, а вече и България в лицето на режисьора Стайко Мурджев.

Сюжетът на пиесата се гради върху добре познатото клише за любовен триъгълник - двама мъже и една жена. Животът на Джон се преобръща след едно невъзможно, според неговите представи събитие. Изправен пред трудно решение, той се опитва да не криволичи в траекторията на своите мисли. Но постижимо ли е това, когато се намесват чувства?

Спектакъл, който спокойно, отговорно и смело въвлича публиката в сериозните теми за секса и любовта.

NEOДАЧНИЦИ

6 МАРТ (СРЯДА) И 16 МАРТ (СЪБОТА) ОТ 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“

от Максим Горки

Постановка и режисура: Иван Пантелеев

Драматург: Мирела Иванова

Сценография и костюми: Милена Пантелеева

Музика: Рашко Младенов

Фотограф: Росина Пенчева

Участват: Александра Василева, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Иван Юруков, Николай Урумов, Радена Вълканова, Рашко Младенов, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Юлиан Вергов

На сцената на Народния театър пиесата "Дачници“ от Максим Горки е поставена един-единствен път през 1952 г. от Борис Бабочкин (Русия), режисьор е Филип Филипов, а в ролите влизат водещите тогава актьори на театъра. Днес един от най-успешно реализираните ни режисьори в чужбина, Иван Пантелеев се завръща на българска сцена и след 20-годишно отсъствие предлага на публиката своя интерпретация на пиесата на Горки. Заглавието "Neoдачници“ е родено в работния процес с актьорите.

Спектакъл-предизвикателство, изграден от ярки монолози, които отправят директна провокация към зрителя. Откровени до болезненост, персонажите се поддават на емоционални ексцесии, отражение на недоволството срещу заобикалящата ги действителност, но в остро съвременен ключ. Всяка изречена дума е крайна, оставяйки усещането за директно изговорени проблеми на обществото в преход.

ПОП - ФОЛК ХРОНИКИ: БЕЛИ ПТИЦИ И КУРШУМИ

10 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 18 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК) И 26 МАРТ (ВТОРНИК) 19:00 и 21:00, МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР "ЗАД КАНЛА“, КЛУБ - ФОАЙЕ "ПРИ ЖАБИТЕ“

МАЛЪК ГРАДСКИ ТЕАТЪР "ЗАД КАНАЛА“

Режисьор и драматург: Неда Соколовска

Сценография и костюми: Петя Стойкова

Снимки: Архив на МГТ "Зад канала“

Участват: Таня Пашанкова, Весела Бабинова, Жени Александрова-Лечева, Христина Караиванова, Емил Котев, Владимир Зомбори, Мак Маринов, Симеон Бончев, Атанас Чопов

"Бели птици и куршуми“ е театрална хроника, скандално откровен разказ за "златните“ години на поп-фолка, затворени между падането на тоталитарния режим и падането на първите глави на организираната престъпност - меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната индустрия на българския шоу-бизнес.

Неда Соколовска, режисьор

ДЕБЕЛЯНОВ И АНГЕЛИТЕ

25 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК) 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ МАСАЛИТИНОВ“ - ПЛОВДИВ

от Александър Секулов

Използвани са текстове от "Слепия градинар“ на Валери Стефанов

Режисьор: Диана Добрева

Сценография и костюми: Мира Каланова

Музика: Петя Диманова

Фотограф: Геoрги Вачев

Участват: Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева

Пиесата "Дебелянов и ангелите“ е първият сериозен драматургичен опит за пресъздаване на драматизма в личността на големия поет Димчо Дебелянов. Александър Секулов се справя блестящо, изследвайки факти от житейската съдба на Дебелянов – командир на Пета рота от 22-ри тракийски полк, който предиобед на 2 октомври 1916 година в 10:34 часа се впуска в смъртоносна атака за да остане вечно жив като един от най-чувствителните и обичани български поети, конфликт, блестящо пресъздаден и чрез режисурата на Диана Добрева.

бюлетин

още реакция