Дигитална изложба, в която главен герой е Ван Гог, превзе Париж

Разходка в света на художника.

След грандиозния успех на дигиталната експозиция, посветена на творчеството на Густав Климт през миналата година,  на 22-и февруари, създателите на Atelier des Lumières представиха новия си проект, вдъхновен от Винсент ван Гог (1853–1890) – холандският гений, който не получава жадуваното призвание приживе. Новият визуален и музикален спектакъл акцентира върху най-важните периоди от краткия живот на артиста, който в последните десет години от живота си рисува над 2000 картини. Екипът, работил над грандиозното светлинно и музикално приключение с главен герой Ван Гог, проследява живота на холандския художник във Холандия и Франция, като голямо внимание се отделя на силните артистични периоди в Париж и Арл. 

"Звездна нощ – Ван Гог“ е продукция на компанията "Културни пространства“  и е отворена за парижани и гостите на града до 31-и декември. Според организаторите един от най-силните и драматични акценти в дигиталната експозиция е дългогодишното приятелство и конфликт с художника Пол Гоген. "

Казано е, а съм склонен и да го повярвам, че е трудно човек да познава себе си. Никак не е лесно да рисува себе си“, пише Винсент в писмо до обичания си брат Тео.

Включените в изложбата автопортрети доказват, че известният с безкрайните си съмнения в собствените си способности художник, е постигнал съвършенство и в тази посока. 37-годишният Винсънт ван Гог умира на 29 юли 1890 година и остава зад гърба си 2 000 творби – 900 картини и 1 110 скици.

Джанфранко Лануци, артистичен директор на дигиталната изложба в Париж, разказва

След успеха на изложбата на Густав Климт, тази година Atelier des lumieres избира за главен герой Винсънт ван Гог. Защо точно него?

Заради драматичността в живота и работата му, както и заради способността му, въпреки безкрайните битки с вътрешните му демони, да вижда красивото. Изложбата, която с гордост представяме тази година, предлага уникално преживяване за посетителите. Благодарение на дигиталния формат на изложбата, те ще имат шанса да усетят цветовете и размаха на четката на Ван Гог.

Как се създава една толкова мащабна дигитална изложба?

За разлика от музеите и галериите по света, които представят и акцентират върху даден период от живота на един артист, при нас е важно да покажем всички основни моменти, но използвайки дигиталния език и комбинацията от музика и звуци, да превърнем това преживяване в нещо повече от само разглеждане на платна. Най-напред започнахме със селекцията от представяните картини, които са около 500. На тази база, ни отне повече от година, за да построим концепцията на изложбата. Поканихме специалисти, с които разработихме тематичната рамка, разположението на картините в пространството, видео анимацията, осветлението и музиката. С гордост мога да заявя, че нашите изложби са определяни като "висша мода“. 

Как точно се използват технологиите в този мащабен визуален проект?

Много акуратно се позиционират 140-те прожектори в пространството. Бих сравнил екипът, който работи върху това с оркестър, който трябва много внимателно да позиционира музикалните си инструменти така, че да създаде подходящата акустика. След това започва композирането на музиката, и подреждането на платната в определен ред. 

Какво виждат и преживяват посетителите в Atelier des Lumières?

Тоталното сливане на образи и музика, благодарение на мащабните платна, върху които се прожектират картините в много висока резолюция. От лично наблюдение знам, че децата и родителите им са като омагьосани от визията и музиката.

Защо дигиталните технологии са толкова важни?

Комбинацията от изкуство и дигитални технологии е още един начин да се усети магичното въздействие на дадена творба. Благодарение на този тип изложби, посетителите имат уникалния шанс да видят и произведения на изкуството, които не пътуват за участия в музеи и галерии, по една или друга причина. Знаете, че за предстоящата изложба на Леонардо, в парижкия Лувър, от Италия забраниха преместването на някои от най-интересните му творби. Нашата компания "Културни пространства“ работи в дългогодишно партньорство с някои от традиционните музеи в Париж и провинцията, с участия в традиционни изложби. Свидетели сме, че дигиталните експозиции не са намалили броя на посетителите в музеите и галерите, което е хубаво нещо. Ние не сме конкуренция на традиционните изложбени пространства, а предлагаме само още един възможен начин хората да се насладят на гениалния талант на големите художници. 

Защо се фокусирахте именно върху Ван Гог?

От много дълго време искахме да направим нещо, свързано с Винсент ван Гог.  Рисунъкът, цветовете, линиите и мотивите в неговите картини, са много подходящи за дигитална изложба. Разполагаме с огромен визуален материал оставен от художникът, което ни дава голяма свобода на избора и етапите в работата му. 

В експозицията има един много интересен и не много известен момент от творчеството му, което вие сте обединили в панела "Мечтаната Япония – Образи от един плуващ свят“. Разкажете нещо повече за това?

Ван Гог е бил силно повлиян от японското изкуство. Всеизвестен факт е, че докато е живял в Париж, се е срещал предимно с импресионисти, които са се вдъхновявали от Япония и японското изкуство. Японските принтове, и по-специално ukiyoe  (което буквално означава "Образи от един плуващ свят“) са оставили голям отпечатък върху творчеството му. Когато се премества в провинцията, Ван Гог се надява да продължи да работи в тази посока. В едно от писмата до брат си Тео, пише: "Все едно съм в Япония!“. За да пресъздадем този свят, ангажирахме студиото на Дани Роуз, които създадоха много оригинални визуални решения, свързани с Япония.

До 31 декември, L'Atelier des Lumières  38 Rue Saint-Maur

Цена на билет: 14.50 евро

Препоръчително е предварително запазване на билетите онлайн, на сайта на компанията 

бюлетин

още реакция