Кралска модна афера

Лондон празнува модния гений Кристиан Диор с мащабна ретроспектива .

"Дрехата е парче изумителна архитектура, създадена, за да възвиси изумителните пропорции на женското тяло. Ето защо, добрият моден дизайнер знае, че дълбоко в сърцето си, всяка жена бленува да бъде принцеса!“, с тези думи френската модна легенда Кристиан Диор разкрива тайната на империята "Диор“.

62 години след смъртта му, собствениците на прочутия моден бранд – луксозния конгломерат LVMH, припомнят златните моменти на Диор с изложбата "Кристиан Диор – създателят на мечти“. След изключителния успех на експозицията в парижкия музей на декоративните изкуства, този път домакин е лондонският музей "Виктория и Албърт“.

В началото на февруари, откриването на мащабната изложба събра модният елит на Лондон и Париж, но това не изненада никого, защото е традиция, заложена в ДНК-то на създаденото на 8-и декември 1946 година модно студио. Кристиан Диор израства в шивашкото ателие на майка си, заобиколен от конци, игли и кройки, с мечтата един ден да довършва гениалната работа на природата – да добавя красота в гардероба на жените.

"Последните десет години от живота си го прави за собствената си модна къща  и това е най-голямото му щастие – да твори свободен и неограничен!“, коментира кураторът на изложбата в Лондон Ориоле Кълън.

Успехът на ретроспективата в музея "Виктория и Албърт“ е повече от сигурен, защото името на Кристиан Диор действа като магнит, а и в CV-то на Кълън стои най-посещаваната изложба в историята на лондонския музей – Savage Beauty, вдъхновена и посветена на покойния моден дизайнер Аликзандър Макуин. 

"В историята на модна къща "Диор“ освен самият Кристиан Диор са запазени имената на няколко модни дизайнера, които променят езика на модата, именно интерпретирайки завещаното от Кристиан Диор. Това са Ив Сен Лоран, Марк Боън, Раф Симънс, Джанфранко Фере, Джон Галиано, който е уволнен от "Диор“ заради антисемитските си изказвания, и настоящият артистичен директор на империята "Диор“ – Мария Грация Киури“, добавя Кълън. 

Мащабната ретроспектива представя над 500 творения от архивите на "Диор“, сред които 200 с колекционерска стойност, извадени на бял свят единствено за изложбата. За разлика от експозицията в Париж, лондонската изложба показа за първи път пред публика някои от творенията на Диор, създадени специално за кралското семейство.

Първото дефиле на Диор в Лондон се случва в далечната 1950-а. Домакин е прочутият хотел "Савой“, а сред поканените са най-прочутите британски аристократи, както и пратеници на кралското семейство. Именно те са причината година по-късно френският моден вълшебник да получи покана да посети двореца, за да направи рокля за 21-ият рожден ден на принцеса Маргарет.

"Четири години преди триумфа в Лондон, Кристиан Диор изправя модния свят на крака с откритието си – New Look, който оставя голяма следа в историята на модата. И досега се правят интерпретации по темата, които доказват гениалността на маестро Диор. Той е единственият, който успява във време на стагнация, да революционизира женския силует и да го превърне в материализиран блян!“, категорична е Кълън.

Въпрос на време е британското кралско семейство да се възползва от гениалността на френския моден дизайнер и да го покани да сътвори рокля специално за принцесата. Тя посещава многократно парижкото му ателие, а година по-късно му отправя покана за частно дефиле в присъствието на Марина – херцогинята на Кент и принцеса Олга от Гърция. След сензационния успех на създадената за принцеса Маргарет рокля, която е заснета от официалния фотограф на кралското семейство Сесил Бийтън, тя остава лоялен клиент на Диор в продължение на години. Според вестник "Дейли Телеграф“ принцесата я наричала "моята любима рокля“, а специално за изложбата роклята е отдадена за временно ползване от Лондонския музей, който я притежава в колекцията си от ценни кралски придобивки. 

Изложбата Кристиан Диор – създателят на мечти е в лондонския музей "Виктория и Албърт“ до 14-и юли.

бюлетин

още реакция