Няколко причини защо музиката на Йоргос Факанас забива пръст в душата

GO-READ, културната платформа на EPAY-GO: Звукът на баса е само мястото, откъдето тръгваме на път

Да кажем за Йоргос Факанас, че е виртуозен басист е най-малкото и семпло нещо на света. Той далеч не спира дотук – уменията му като композитор и аранжор са на също толкова високо ниво, колкото и свиренето му. Едно от доказателствата е, че друга бас легенда – Антъни Джаксън, го кани да композира музиката за първия му соло албум, а Факанас скромно споделя, че за него било въпрос на чест да се нагърби с тази отговорност. 

През годините той не само продължава да разкрива и развива невероятната мелодичност и глас на своя инструмент, но и заявява място в музиката на XXI век, когато би следвало тя да ни отвежда в хиляди други вселени, отвъд персоналните амбиции.

При Факанас нищо не е случайно, затова е и класически пример за музикант, който последователно, педантично и отдадено следва пътя си. 

А той започва, когато през 1980 г. Европейската общност решава да създаде джаз бенд с най-добрите млади инструменталисти на континента. Условието е да си много талантлив и да не си навършил 23 години. Факанас кандидатства и е единственият грък, който влиза в състава на още 30 млади и обещаващи имена, обединени във формацията Eurojazz. През следващите три години дрийм джаз бенда свири из цяла Европа, а за Факанас това е само началото. По-късно споделя, че това приключение не само допринася за музикантските му умения на баса, но и за работата му като аранжор и композитор.

Прочети още...

GO-READ е културната платформа на EPAY-GO Билети и събития.
У нас ще го видим на 25 януари в City Stage в компанията на Димитрис Седвалис (клавишни), Михаил Йосифов (тромпет), Димитър Льолев (саксофон) и Вили Стоянов (тромбон) и със специалното участие на Хорацио Ернандез. И ще го слушаме със затворени очи. Билети може да закупите от EPAY-GO Билети и събития.
 

бюлетин

още реакция