Диригент Стилиян Киров: „Всеки музикант свири най-добре, когато се чувства свободен“

Диригент Стилиян Киров разказва за GO-READ: „Всеки музикант свири най-добре, когато се чувства свободен“

Увертюра "Леонора“ 3 от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър №2 от Лист и Симфония №4 от Брамс – това е програмата на концерта "Fragile“, който ще се проведе на 17 януари в зала "България“ със Софийска филхармония, а също толкова интересни са диригентът и солистът на събитието. На пианото ще е Петра Холендер-Погади от Словакия – изпълнител, заслужил си на млади години международна известност, благодарение на изключителния си талант и сценично присъствие.

Диригент ще бъде Стилиян Киров, за когото сте чували и/или прочели само суперлативи (а може и да сте го гледали на живо) – един от най-изявените млади българи в професията, възпитаник на "Джулиард“, САЩ, с награда за заслуги, която надгражда с магистратура в "Екол нормал дьо мюзик“, Франция. На 34 години той е музикален директор на Филхармонията в Илинойс, САЩ, а къде още концертира, повече за очакванията му относно предстоящия концерт и възгледите му за музициране, разказа специално за Go Read:

Имате изключително интензивен професионален път, но, моля, кажете за начало защо се насочихте именно към дирижирането?

На първо място, заради любовта към музиката и цветовете на оркестровия звук, но също така ме вълнува и процесът на изграждане на едно музикално произведение. Мисля, че съвместната работата и търсенето на магията на всяко творба е несравнимо преживяване.

Прочети още...

GO-READ е културната платформа на EPAY-GO Билети и събития.
 
Ще видим Стилиян Киров за пръв път у нас заедно със Софийска филхармония. Билети за концерта Fragile, който той ще дирижира след броени дни, има в EPAY-GO Билети и събития.

бюлетин

още реакция