It's all about fashion

Най-елегантните българи бяха отличени от наградите на Академията за мода.

 Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков отличи за десета поредна година най-елегантните и успешни българи. Г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България, получи специална награда за най-стилен политик и общественик. Призът "БГ модна икона 2018“ отиде при: Мая Антова и Юлияна Дончева в категория "Бизнес“, Жаклин Вагенщайн в категория "Култура“, Кристина Патрашкова в категория "Медии и журналистика“ и Яна Маринова, и Орлин Павлов в категория "Изкуство“. Официалната церемония се състоя на 12 декември в столичния "Витоша Парк Хотел“.

И тъй като АртАкция не само обича модата, но и смята, че е едно от най-силните изразни средства (да, някои тоалети наистина могат да ни спрат дъха и да ни разходят из други светове), няма как да не отбележим и речта на Жаклин Вагенщайн, която ясно и нагледно ни показва допирните точки между модата и изкуството и неиното достойно място и безспирно взаимодействие с киното, театъра и изобразително изкуство. Модна икона на годината в категория култура се присъжда за първи път и ако изберем да придадем символично значение на този факт, смятаме, че е крайно време в България културата да стане модерна и нейното място да е на първи ред в дефилето на висшата мода като висша ценност и мярка за стил, форма и съдържание.

На самата церемония успяхме да видим и усетим и общото между мода и архитектура, благодарение на ревю-спектакъла с метални рокли – творби на българския скулптoр Живко Седларски, показвани за първи път у нас. 

Според Жаклин Вагенщайн именно модата и начинът на обличане са най-силните невербални канали за изразяване на идеи, отношение и мисъл, защото всички ние сме способни да комуникираме дори тогава, когато мълчим... И именно облеклото ни е онзи код, който първи ни издава.

Точно това показаха и актуалните колекции на луксозния бранд за мъжка мода Desizo Monni с дизайнер Иван Гинчев, носителят на "Златна игла 2018“ за булчинска мода – Христо Чучев, модна къща "Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова, "Аксел Харди“, модна къща "Бандерол“ с дизайнерски екип Десислава и Никола Карадамянови, Диляна Матеева, създател на модния бранд Art.Look, Елена Златева, носител на "Златна игла“ 2018 в категория "Най-добър млад дизайнер“ и талантливите млади дизайнерки Александра Петрова и Мария Делчев. По един тоалет, тематично подбран за събитието, показаха и носителите на "Златна игла“: Жана Жекова, Иван Донев, Мариела Гемишева, Вяра Георгиева, Теодора Спасова, Антония Йорданова, Меги Петкова и Николай Божилов. Студентите на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност "Мода” със сериозно международно присъствие също показаха по един специално подбран аутфит: Тао Цинюй (Китай), Рима Юнис (Израел),  Ирина Матов (Сърбия), Ивана Стаменов (Сърбия), Давид Стояновски (Македония), Сияна Иванова, Лора Лилова, Лидия Христова, Стамена Константинова и Инанч Неджибова. 

Събитието отпразнува добрия вкус, красотата и модата, заслужаваща своето достойно място сред останалите изкуства. 

бюлетин

още реакция