Какво ще чете АртАкция на Коледния панаир на книгата

Тазгодишното издание вече ви очаква с безброй книжни изкушения.

За мен Коледният панаир на книгата е като вечерта на отварянето на подаръците под елхата – имаш очаквания, бил си послушен, решил си да се наградиш, някой скъп за теб човек те е изненадал. Знам от личен опит колко трудно може да се ориентира човек в океана от книги, ако не е следил щателно какво е излизало до момента и не си е водел бележки. Или пък ако реши да се остави на течението, което след 18 часа вечер, си е направо тълпа. Затова бързам да ви споделя какво бих си купила аз. А ето и моята лична формула:

Най-важното е да имате концепция + щипка нещотърсачество и интуиция.

Аз обикновено започвам с поезията. Ако си пропуснал премиерата, тя се намира трудно в книжарниците, забутана е на някой долен рафт или въобще я няма. Панаирът дава чудесна възможност да срещнете добри поети и дори да си вземете автограф. 

Със сигурност добра новина е, че на Панаира има много поезия. И буквално.

Не пропускайте новата поетична книга на Иван Ланджев, който освен блестящ познавач на Толстой е и много талантлив поет. В новото му творение, издателите са заложили хетрик – редактори са Георги Господинов и Иван Теофилов, а визията е дело на Люба Халева. Ако не вярвате, ето как стиховете сами говорят за майсторлъка на автора:

"Нали светът е сума от събития, 

А не предмети? Услугите са върнати,

Решенията – взети. Гладният и ситият

Ако се сетят, могат ли да се прегърнат и

Лицата им какво ще си разкажат?

Истината вън лежи – делфин на плажа,

Цял и непокътнат. Кой ще го прескочи?

Агонията може засега да се отсрочи.

Издателите са, разбира се, апостолите на българската литература – Жанет 45. Щанд номер 326. 

Не попускайте от тук и едно от безспорните събития през годината - малка книга с разкази, но с енергията на съветски ледоразбивач – "Кедер“ от Йорданка Белева.  Книгата вече е спрягана за редица литературни награди, но това е най-малкото, което може да ви привлече към нея. Тя е безпощадна проза, разкази като шрапнелни откоси, дълбаещи в темата за родовата предопределеност, нашенския магически реализъм и силата на кръвта. Никога не подценявайте красотата на езика, на който дадена книга е написана. Тази е брюкселска дантела със златни нишки. 

Останете по-дълго на този щанд, защото той е подслонил и младоците от Точица. Там си харесвам от раз "Балконът“  от Калина Мухова. Това е книга- предизвиактелство, защото е история без думи. Само с едноименното стихотворение накрая, което пък е на Атанас Далчев. Това е картинна история за един балкон без врата и едно семейство, което живее затворено и съвсем не подозира за съществуването му. Можеш ли да познаеш какво се случва по-нататък?

Ще сложа в чувала с изненади и книжки за детето, купувам ги от тук откакто се е родила, защото са хубави, с твърди корици и вълшебни илюстрации. 

Спираме се все на изкушения от третия етаж на Двореца. Ето какво си харесвам от щанда на Еднорог. Щанд номер 309.

"Дневникът на един книжар“, Шон Битъл. Авторът е собственик на най-голямата книжарница за книги втора ръка в Шотландия, наречена просто...“Книжарницата“. Тя поддържа асортимент от над 100 000 екземпляра, разположени из лабиринт от виещи се коридорчета, сгрявани от бумтяща камина, в провинциално градче, което обича литературата и наднича към морето от ръба на грандиозни, мрачни шотландски скали.  Звучи като истински рай за любителите на книги, нали? Е, реалността е малко по-различна... Книгата, вдъхновена от Джордж Оруел, който също е работил в книжарница, е ироничен и колоритен разказ за търговията с книги и ежедневната работа с клиенти, едновременно силно вдъхновяващи и жестоко вбесяващи.

Прескачам до хипарите сред издаващите книги – ICU, любими издатели, книгоотверженици, щанд номер 332. Там си избирам сгряващата, но и смразяваща книга "Възпламеняване“ от Крис Клайв. Напомня ми филма на любимия Фатих Акин – "Без милост“. Такива книги, ще кажете, не трябва да се четат по Коледа, защото са тежки. Аз пък предпочитам един силен шамар и сигурен катарзис, отколкото загубено време с книги еднодневки. Не само храна по празниците, но и размисъл трябва.

Като стана въпрос за поезия, не мога да не спомена моето истинско вълнение за 2018 – дебютната книга на Силвия Недкова – "Евангелие на тревите“, издадена от Лексикон. Асоциациите с Уитман са съвсем не на шега. Красива книга, мъдра и човеколюбива. От тези, които искаш да те прегърнат. Търсете я на полуетаж Запад, щанд Б11.

Съвсем коледно ще се почерпя за късмет и с една "Непукистика“ от Стефан Икога, издание на единственото издателство за поезия ‚Да“, което тази година ще намерите на щанд Б18. 

И за финал  - десертът от коледната книжна трапеза – книгите на Колибри

Ще ги спомена в списък – нота бене:

Порасналият и помъдрял бохем Фредерик Бегбеде с "Живот без край“

Еротичен роман (постите свършват) от любим автор Марио Варгас Льоса "Възхвала на мащехата“

Скандалният "Патрик Мелроуз. Чудо голямо“ на Едуард Сейнт Обин. Какво породи интереса на хитовия сериал по HBO, който превъртам за трети път?!

Луксозната поредица на Валери Петров с нови илюстрации и брилянтно оформление в специален коледен пакет!

"Да мислиш XX век“ на Тони Джъд и Тимъти Снайдер, защото краят на годината е винаги време за равносметки и преосмисляне на идеите, които са възбуждали умовете ни. В случая от историческа и философска гледна точка. 

Дотук добре, а кой сега ще ми носи торбите?

Бегбеде Льоса Патрик

бюлетин

още реакция