Спектакълът „Апарт” като обръщение към публиката

Дебют на режисьора Илко Ганев в ново камерно сценично пространство.

"Апарт” е дебютен режисьорски опит на Илко Ганев. 

Представлението, което борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация, разкривайки възможностите на ново камерно сценично пространство в Театър Азарян. Там, нашата публика, разположена в ограничен брой места, ще съпреживее уникален експеримент, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и интервюта за живота на едни от най-обичаните артисти. Историите за света на киното и театъра  са разказани от авторите на сборника "Артисти със сребро в косите” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева. 

Заглавието "Апарт” идва от термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката.  В спектакъла са използвани документални разкази и интервюта на бележити български режисьори и актьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и др. 

Как бързо тече времето и колко е преходно всичко е основното, което ни интересуваше, докато репетирахме. Артистът винаги изглежда  малко  "в повече“. В интервютата на известни актьори, както и на някои забравени вече такива, открихме за пореден път, че човекът в артиста е особена порода. Той е способен да види и усети неща, които остават невидими за другите и да живее в тази невидимост все едно точно тя е животът. А може би е. Погледнат отстрани актьорът често изглежда  като луд. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там.“ , споделя режисьорът Илко Ганев. 

Младият режисьор завършва Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ, има магистратура по Режисура в сценичните изкуства при проф. Красимир Спасов. Автор е на сценарии, телевизионни предавания и документални поредици, по настоящем изследва българския театър в Института за изследване на изкуствата при БАН, където е докторант. 

Проектът "Апарт” е подкрепен от Столична програма "Култура” и Министерство на културата.  

бюлетин

още реакция