Душата на тревата

Нова изложба на Марианжела Анастасова и ученици от Англо-Американското учлилище в София.

Тревите са тънки, гъвкави, стройни, разклонени, бодливи, твърди или понякога цъфнали нежно. 

Като се вгледаме в различните треви, се радваме да видим разнообразието им. С кои треви се идентифицирате? С елегантните или с рошавите? Или с всичките? Душата на тревата не е ли вашата душа?

Тези картини не са просто линии, форми и цветове, изобразяващи растителността, те ни идентифицират с природаата и свободно изразяват усещанията ни към нея и към хармонияta на нейното разнообразие. Затова техниката на живопис е взаимствана от известна абстрактна художничка Хелън Франкенталер. Тази техника има спонтанността и свободата на акварела, но има и предимствата на акрила.

Ако свободата на изразяване в тези картини ви вдъхновява, в няколкото интерактивни центрове, имате възможност да експериментирате с цветове, линии и форми по ваш начин, а и да коментирате излъчването на картините от изложбата. 

Картините на художничката Марианжела Анастасова се продават, като половината от средствата ще бъдат за фондация Анджелия (за деца,болни от рак)  и за домове за сираци, подпомагани от група ученици от Англо-Американското училище.

Детските картини и рисунки са над сто и всяка една е много различна както различно е всяко дете. И всяка картина е една нова душа, с която можете да се свържете. Детските рисунки не се продават, но родителите се приканват да дарят за тези две благотворителни каузи.

ИНТЕРАКТИВНИ ЦЕНТРОВЕ в изложбата ДУШАТА НА ТРЕВАТА

1. Център за игра с цветовете (светлинна маса): 

Забележете как цветовете се влияят един от друг. Как се променят като се наслагват. Играйте си с нюансите и направете свой цветен храст или растение. Кои са вашите цветове и какви абстрактни форми отговарят на вашета душа?

2. Център за игра с линии и цветове ( мултимедиина инсталация с прозрачни съдове и цветни мастила, прозрачна маса и IPad свързан с проектор):

Добавете линии към цветовете и свободно местете цветовете за да усетите изненадата и удоволствието от неконтролюруемата промяна на цветовете.

3. Център за игра с форми ( кутии с цветни воали от които можете да изградите своето цвете или храст:

Играйте си  с прозрачните цветове, наслагвайте ги в абстрактни композиции. Снимайте ги и сравнете своите хармонии с тези на други хора. Колко са различни...

4. Център за обратна връзка (табло с репродукции и прикрепени към тях пликове в които можете да пуснете своя коментар:

Коментирайте с една или две думи с душата на кой храст или трева се свързвате или се идентифицирате? Какво чувство или усещане изразяват те според вас?

Всичко това и още вълнуващи изненади в изложбата "Душата на тревата“ на Марианжела Атанасова и ученици от Англо-Американското учлилище в София.  28 ноември – 13 декември 2018, галерия Сан Стефано.

бюлетин

още реакция