Скритите истини

За терапевтичния ефект на изкуството говори новата изложба на Ния Пушкарова.

Петата самостоятелна изложба на Ния Пушкарова "Изкуство с работно време“ е любопитен експеримент със сетивата, спомените  и (нео)съзнатото

Все по-упорито се говори за терапевтичния ефект на изкуството, а в световен контекст се увеличават музеите и галериите, които се присъединяват към инициативата на психолозите да използват произведения на изкуството активно в ежедневната си работа. На същата вълна е и българската художничка Ния Пушкарова, която с новата си изложба "Изкуство с работно време“, в столичната галерия "Гешов“, навлиза сериозно и без притеснения и страхове на територията на неосъзнатото. 

"Изложбата е посветена на скрити истини от живота ми/ни. Не съм сигурна че спомените, които визуализирам в тази изложба са забавни според общоприетия начин. Може да ви се догади, или пък да счетете за уместно да не гледате, за да не ви докосне. Изкуството отдавна няма функцията да създава естетически,  положителни чувства. Може да не се съгласите с мен или пък да имате съвсем други впечатления от тези, но това е моята равносметка и смятам за важно да я споделя. Защото ме тормози и мисля, че е тормозила много други подрастващи млади момичета. Обвита в забвение, женската тематика е  недостатъчно изчерпателна тук и сега. Но ми се иска, като протегна към миналото да кажа и успокоя това дете, малко момиче-бъдеща жена, че има кои да го чуе и защити, там някъде в бъдещето на неговия живот. Че няма вина или срам, която да носи със себе си като невъзможен товар и вечно бреме“, разкрива артистичната си концепция  Ния Пушкарова.

Картини и арт инсталации, провокирани от значимите за Ния Пушкарова елементи, герои, идеи на реалността, са част от изложбата "Изкуство с работно време“, която се открива на 16-и ноември от 19 часа, в столичната галерия "Гешов“. 

бюлетин

още реакция