Stabat Mater

GO-READ, културната платформа на EPAY-GO в разговор с оперното сопрано Мила Михова за композиторското визионерство на Росини в Stabat Mater.

"Твърде светско, чувствено и прекалено весело за религиозната си тема”. Така някои северногермански критици реагират след триумфа на Stabat Mater на Джоакино Росини през 1842 г. А френският музикален историк Гюстав Шуке отговаря: "Да не забравяме, че религията на юг е нещо много по-различно от онова, което е на север”.
През 1831 г. италианският композитор започва да пише музиката по едноименния римокатолически химн от XIII в. за страданията на Мария по време на разпъването на Исус Христос. За половината от първата версия на творбата му помага Джовани Тадолини. Следват още 10 години работа и битки за права, докато Росини представи пълната авторска версия на Stabat Mater в парижкия театър "Италиен“ с всичките атрибути на успеха – скандирания на името му, повторно изпълнение на някои от частите, опашка от почитатели по петите му и, разбира се, охулвания заради приноса му към модата да се пише свещена музика за пари. 

Прочети още... 

GO-READ е културната платформа на EPAY-GO Билети и събития. СТАБАТ МАТЕР е на 17 ноември от 19:00 в зала България.

 

бюлетин

още реакция