Да преживееш Ямато

Прочутите барабанисти пристигат у нас с концерти в София и Варна.

Вече 25 години креативността и новаторският подход на Ямато завладяват световните сцени! 54 държави, повече от 3500 представления, над 6 милиона зрители! В настоящето турне на Ямато ще бъдат включени и градовете, Варна - 13.11 и София - 18.11!

Дванадесет барабанисти излизат на сцената. Започват да барабанят. Барабанят по големия тайко барабан, изработен от 500 годишно дърво. Това е техният талисман, това е свещеният барабан на Ямато. Те движат телата си като се стремят да докоснат барабана с душите си, като създават мощна енергийна вълна. Представленията им са толкова интензивни, че карат сърцата на зрителите да туптят по-силно, а телата им да подскачат от радост. Публиката на концертите им е непреодолимо завладяна от ритъма на барабаните, а телата им се издигат в синхрон с мощните звуци. Тази група, от красивата префектура Нара в Япония винаги ни очарова с оригинален и иновативен подход към традиционния японски музикален инструмент - wadaiko (японски барабан). Това е олицетворение на японския дух, разтърсващ звук, който ще ви накара да преживеете нови вълнуващи моменти. 

Кои са Ямато

Групата на японските барабанисти Ямато е създадена през 1993 г., когато дебютира на фестивала в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара с оригиналната композиция на създателя на състава Маса Огава "Hyu-ga (Изгрев)". Оттогава са изминали 24 години. Досега японските барабанисти Ямато са свирили в 54 държави по света в над 3500 спектакъла и пред 6 милиона зрители. Техните изпълнения, включващи различни сценични формации, винаги са се радвали на отлични отзиви от публика и критика; през годините славата им се разпространява лавинообразно надлъж и шир, а британските медии нарекоха техния звук "Музиката на тялото". Ямато са базирани в селището Асука, известно като родното място на японската култура, която ескплоадира в международните представления на експлозивните Ямато от 6 до 10 месеца всяка година по целия свят. Барабанистите се гордеят, че са групата с най-голям брой международни представления сред всички японски изпълнители.

 Шоуто на Ямато е чисто театрално приключение, изпълнено с балетна грация и заразителен хумор. Times Online (UK)

Искаме да сме креативни

Това е мотото на Ямато. Ето защо, освен свиренето на музикални инструменти, членовете на групата живеят заедно в една общност и се стремят да творят и да създават всичко сами. Това включва музикалните композиции, театралните продукции, театралните декори, общата визия за  осветление, хореография, техники на изпълнение, костюми, грим, сценични настройки и реквизити ... дори палките за барабаните т. нар. бачи, използвани в представленията, са тяхно дело. Този начин на живот и поглед към света е в основата на изпълненията и успеха на Ямато по целия свят. Ямато използва това свое творчество, за да превърне уадайко барабаните в изкуство, което реверберира в Япония, Азия и останалата част от света. Уадайко изкуството е вдъхновило много хора от древни времена. Японските барабанисти Ямато съхраняват тази традиция в сърцата си и продължават да я пресътворяват и вплитат в своето изкуство.

Какво е Тайко?

Тайко e музикален инструмент, познат на всеки японец. От зората на историята богатите реверберации на тайко барабаните са изпълвали с вдъхновение и кураж хората и техният звук се чува и до днес из цяла Япония.

За повечето японци звукът на барабаните действа успокояващо, защото е същинското въплъщение на Япония и съпътства всички ритуални празненства и фестивали навсякъде в страната. Благодарение на усилията на неколцина артисти и трупи тайко барабаните биват инкорпорирани в различни представления и светът опознава звукът на барабаните. Този музикален инструмент не е просто представителен за Япония, той е самата Япония.

Ние, барабанистите от Ямато ценим дълбоко и вярваме в уникалността на тайко барабаните. Отдадени сме и съхраняваме традициите и търсим нови възможности за представянето на този величествен инструмент. Целта ни е да намерим още повече възможности за бума на Тайко по света. 

Маса Огава, създател и артистичен директор на Ямато

Беше просто завладяващо. Невероятният талант и чистата радост, от това, което правят бяха очевидни” пише за тях The Evening Post (UK)

 

Историята на японските барабанисти Ямато

1993 г.- групата Ямато е създадена в Асука, префектура Nara, с 4 барабанисти (понастоящем са над  20 души в състава). 

1994 г.- Ямато свирят в Китай пред 20 000 души. Групата продължава турне в Южна Америка през Индонезия, Корея и Сингапур. 

1998 г. - Ямато участва в най-големия световен фестивал на изкуствата - фестивалът в Единбург. 23 техни представления са продадени за един месец. Групата получава наградата Spirit of the Fringe. След това решават да започнат обиколката си Round the World Tour. 

До 2016 г. те вече са посетили 54 държави, изиграли са над 3500 представления и привличат над 6 милиона зрители. От базата си в Асука те организират от 150 до 200 спектакъла годишно за своите световни обиколки. Членовете на групата живеят заедно като общност, за да създадат усещане за единство, създавайки сами всички музикални композиции, хореография, техники за изпълнение, костюми, сценични декори и др. 

През 2013 г. те стартират официалната си обиколка в Япония, за да отпразнуват своя 20 годишнина. От 2013 до 2014 г. те обикалят страната и всичките 47 префектури на Япония. 

През 2017 г. Ямато се опитва да се прероди за бъдещето. 

Билетите за представлението Chousensha-The Challengers World Tour на японските барабанисти Ямато може да намерите на касите в Билетен център на НДК и в Дюкян Меломан, в магазини “Ориндж”, в бензиностанции OMV и в мрежата на Ивентим

 

бюлетин

още реакция