Тайната на Арнолд Нюман

Една истински вълнуваща изложба пристига в София.

 

Никой не може да ви каже, че е успял да заснеме душата на някого, защото това не е възможно. Но аз мога да ви кажа и покажа нещо фундаментално. Убеден съм, а това убеждение идва след години практика, че фотографският опит да се улови в пълнота един човек е невъзможен. Можем само да покажем, по най-добрия начин, на който сме способни, онова, което един човек иска да разкрие от себе си. Вътрешният човек рядко се разкрива на някого, понякога дори и на самия себе си не успява!

С тези думи американският фотограф Арнолд Нюман сякаш дава най-ясна представа за характерния стил на заснемане на потрети, които остават в историята на фотографията като "потретите на Нюман“. Всъщност, този журналистическият етикет приживе му е безкрайно неприятен и, въпреки че медиите упорито тиражират стила му като "фотопортрет в интериор“, самият фотограф е заклеймявал подобни характеристики остро и гневно.

Оставял е свобода на всеки един от посетителите на изложбите му в САЩ и по света да намери своите допирни точки с човека, който позира пред обектива му. А тези хора никога не били случайни. Сред тях са Мерилин Монро, Игор Стравински, Ленард Бърнстейн, Труман Капоти, Гор Видал, Марсел Дюшан, Джорджия О’Кийф и много други, които българската публика ще има шанс да види на първата изложба на Арнолд Нюман в България, организира от фондация МУСИЗ.

Експозицията, която ще бъде отворена за посетители от 6 ноември до 9 декември в Софийска градска художествена галерия, е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява от фондация МУСИЗ и фондация "Америка за България“ в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art Hаll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman и галерия Howard Greenberg.

Включени са над 50 фотографии на легендарния майстор, който напуска този свят на 6 юни 2006 година. Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена галерия ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го представи, в България ще пристигне най-големият експерт на творчеството му - Уилям Юинг. Автор и куратор на изложби, професор Юинг е автор на книгата Masterclass Arnold Newman, ретроспектива на удивителната кариера на един от най-продуктивните, креативни и успешни фотографи, издадена от Thames&Hudson.

Портретите ми съвсем не са фотопротрет в интериор. Тази комбинация от думи е като зараза за мен и ми е била винаги много неприятна. 

Роден в семейство на еврейски емигранти в Ню Йорк през 1918-а, Нюман е изкушен от фотографията в ранна детска възраст. Основава и работи във верига от фотографски ателиета във Филаделфия, Балтимор, Флорида. Едва през 1941 година, когато Алфред Щиглиц и първият директор на отдела за фотография в музея за модерно изкуство в Ню Йорк – Бомон Нюуол, откриват таланта му и му предлагат да направи първата си изложба, осъзнава дарбата си и става активен сътрудник на списанията Life и Vanity Fair. 

бюлетин

още реакция