Ciao, bella!

Кой е един от най-романтичните езици и защо си струва да го научим.

Eзикът от първия кадър на “Ново кино “Парадизо”. Езикът и от последния кадър… Езикът на прошепнатото в мрака “un amore grande” на Пепино Галиарди и мелодичното “Soli” на Челентано. Езикът на пицата, моцарелата, пастата, виното, София Лорен, Моника Белучи. Дори и на Марчело Мастрояни. 

На Фелини, на Бенини, на Антониони, причината за всички откраднати красоти, на великия сладолед, на вечната “Vespa”, която обещава, че пътят ще е все толкова романтичен, все толкова слънчев, все толкова млад. Езикът на кафето, което никога не е просто едно кафе, а има хиляди нюанси. На мръсния и толкова очарователен Неапол, на особеното Милано, на Флоренция, тази красива дама, на Амалфи, това босо момиче, на Рим, този величествен, изключителен град. Езикът на поезията, на Фабио Ското, пак на Челентано (особено на последните албуми), на Сорентино. На желанието за вечна младост, на великата красота. 

Езикът, който се променя на всеки метър, който изяжда букви, думи, който, колкото повече отиваме на юг, все повече прилича на тайнствен морски език, който могат да разберат само богоизбраните; езикът на прекрасния живот и невъзможните любови, на Алесандро Барико и да, дори на Ерос Рамацоти. 

Има неща, има емоции, има думи, които можеш да чуеш само на определен език, защото на никой друг не звучат по този начин; има моменти, които трябва да изпиташ, имайки в съзнанието си само него и никой друг; има усещания, които си струват да бъдат изпитани само, ако си започнал да мислиш на този език; има ciao, bella и buongiorno principessa само на италиански. 

Има ti amo и има ti voglio bene, тънки разлики; има дума за попиване на соса след вкусно ядене, дума за нищоправене, има сладък живот.

Има случки, които се случват само на италиански, дори в най-голямата tristezza, дори тогава, когато изглежда, че нищо не може да се помести в дните ти. Тогава, когато влизаш на празен салон на филма “Младост”, в кино в Милано, сядаш до единствените хора в залата, двама възрастни мъже, които тихо си прошепват:

Ето я, влезе младостта.

 

Повече за един от най-красивите езици и как бързо да го проговорите: https://iicsofia.esteri.it/iic_sofia/bg

бюлетин

още реакция