Основателката на "The Gentlewoman" пристига в България

Благодарение на МЕЛБА, международен симпозиум по дизайн.

Ако следите активния календар от събития на столичното пространство за идеи и срещи "Генератор“, сте наясно, че когато екипът им създава нещо ново, то със сигурност ще оформи добра, смислена и адекватна градска среда. Такива са очакванията ни за първото издание на международния симпозиум с лекции и изложба със селекция от добри примери от българския дизайн през последната година, който носи артистичното име МЕЛБА. Фестивалът, който ще се проведе  от 9-и до 30-и ноември, в "Генератор“, е организиран от момичетата от студио Комплект – Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

С доказан опит, познания и внушителна мрежа от контакти покрай работата си за One Design Week, студио Комплект вдигат високо летвата и с новия си проект – "Мелба“, който се появява точно навреме и на място като пресечна точка на селекция от дизайнери в различни сфери, които в настоящия момент играят водеща роля на световната и местна сцена.

Безспорно на най-голям интерес се радва новината за гостуването на главната редакторка на едно от най-интересните и поддържащи курса на независимо съдържание, теми и герои списание The Gentlewoman - Пени Мартин. Списанието се появи през 2010-а и оттогава е абсолютен лидер на световния медиен пазар, където си отвоюва свободен коридор като първото независимо модно издание, на страниците на което попадат не масовите герои на деня, а онези, които имат смисъл.

Стартирала кариерата си като куратор, а по-късно и редактор в създаденото от модния фотограф Ник Найт Show Studio, Пени Мартин e автор на няколко интересни проекта за модните дизайнери Алeкзандър Макуин и Хюсеин Чалаян, асът на графичния дизайн Питър Савил и топмодела Кейт Мос. Куратор е на две от най-посещаваните фотографски изложби на лондонската Somerset House, а когато в началото на 2009-а издателите на списание Butt Йоп ван Бенеком и Герт Джонкерс започват работа върху концепцията за женско списание, Пени Мартин е първото име, което им идва наум за отговорната мисия да оглави екипа му.

Срещата с Пени Мартин е предвидена за 10 ноември, от 10 часа сутринта, на адреса на "Генератор“ – бул. "Черни връх“ №47. 

В останалите дни от първото издание на "Мелба“ гостуват и чешкият бранд за ръчни произведения от стъкло и носител на Czech Grand Design – DECHEM, датския SPACE 10 - лабораторията за прототипиране на идеи за устойчив бъдещ начин на живот, дигиталното продуцентско студио UNIT9, което се специализира в силни интерактивни и запомнящи се продукции с фокус върху VR, дигитален дизайн, игри, иновации и филми.

Дългогодишния ни опит като куратори и културни мениджъри в областта на съвременния дизайн, ни дава смелостта да се захванем с амбициозен проект като МЕЛБА, стартирал миналата година като динамичен архив за български дизайн, и сега - като международен фестивал”, коментират организаторите на МЕЛБА Фестивала - Студио Комплект.

“Фестивалът е посветен на дизайна като неразделна част от всички сфери на живота ни сега и в бъдеще, като част от решението на глобални проблеми, като начин за разказване на истории. Вярваме също, че в момента се гради ново поколение хора, които ще мислят за градовете и средата, в която живеем, по много по-устойчив начин. Те имат нужда от информация и контакт с вече утвърдени имена.”

БГ ДИЗАЙН

Силен акцент в първото издание на "Мелба“ е изложбата “Преглед на българския дизайн 2018”, която представя с по пет проекта всяка от шестте категории - продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн. Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще бъде отворена за посетители до 30-и ноември. Участниците и произведенията в изложбата “Преглед на българския дизайн” са подбрани от Студио Комплект.

Повече информация: melba.bg/festival/

бюлетин

още реакция