Носителката на "Ман Букър": "Сякаш сънувам..."

Анна Бърнс е тазгодишният лауреат на престижната награда.

Северноирландската писателка Анна Бърнс спечели наградата "Ман Букър" за 2018 година. Тя беше отличена за романа си "Milkman", който разказва за сложните морални дилеми пред младо момиче по време на конфликта в Северна Ирландия през 70-те. 

Отличие от толкова висока степен е изключително признание. Но в случая на Анна Бърнс "Ман Букър" пристига не само като литературна награда, но и като истинско спасение в личен план. Писателката е първата ирландка, печелила "Букър". Само преди четири години Анна не успява дори да пише заради почти силни болки в гърба. Живее на помощи и няма пари за храна... Когато най-накрая успява да изпрати ръкописа на издателя си, вече е преживяла повече от един категоричен отказ. Какъв край на историята само!

Анна Бърнс споделя, че се чувства като в сън. Неведнъж се е питала дали някога ще свърши романа си, дали ще успее да го изпрати, дали болката ще спре. А сега държи наградата в ръце. По време на пресконференцията след церемонията прошепва, че "Ман Букър" за нея е огромен подарък. Твърди, че единственото, което е трябвало да прави по време на работата си по романа, е било да изчака. Да изчака героите да разкажат историите си. 

АртАкция припомня, че Международният Букър се присъди на полската и превеждана на много езици белетристка Олга Токарчук.

 

бюлетин

още реакция