Мариз Конде спечели алтернативния Нобел за литература

Писателката изпревари Харуки Мураками и Пол Остър.

112 000 долара и световно признание за автор, който определено не беше сред фаворитите на публиката за тазгодишната алтернативна награда Нобел за литература. Няма защо да крием, че всички залагахме на имена като Мураками и Нийл Геймън. Е, в литературния свят също се случват изненади. Мариз Конде от Гуадалупа е носител на тазгодишната награда Нобел!

Тя публикува първата си книга чак на 40 годишна възраст. Споделя, че писането за нея е вид терапия и лек. Творчеството ѝ е определяно като "принадлежащо на световното литературно изкуство", а самата тя е определяна като изключителен разказвач.

В поздравително видео Мариз споделя, че е много щастлива и горда от наградата и иска да я сподели със семейството си, приятелите си и сънародниците си от Гуадалупа. Писателката споменава още, че страната ѝ често се споменава само по лоши поводи като земетресения и урагани. А днес, благодарение на литературата, всички празнуват!

Както АртАкция разказа преди време, тази година имахме шанса да гласуваме за алтернативната Нобелова награда, създадена от Нова академия на библиотекарите. Сред номинираните в дългия списък бяха Амос Оз, Харуки Мураками, Кормак Маккарти и Маргарет Атууд, но също и носителката на Ман Букър Олга ТокарчукПол Остър, Дон ДелиЛо, Елена Феранте, Пати Смит и други. 

 

бюлетин

още реакция