Жаклин Вагенщайн: „Добрата литература произвежда смисъл, който доброто кино превръща в мечти.“

Иън Макюън откри четвъртия кино-литературен фестивал с екранизация на един от най-прочутите си романи – „На плажа Чезъл”

AртАкция присъства на впечатляващата церемония по откриване на кино-литературния фестивал CineLibri 2018 в зала 1 на НДК, на която Жаклин Вагенщайн, основател и директор на фестивала, връчи почетната награда на писателя Иън Макюън. Като истински почитатели на любовта между литературата и киното, публикуваме и откриващата реч на Жаклин Вагенщайн. Смятаме, че все повече трябва да говорим за неразривната връзка между двете изкуства и за любовта във всичките ѝ форми.

Добър вечер, приятели, съмишленици, почитатели на литературата и киното! Добре дошли на четвъртото издание на единствения фестивал, празнуващ органичната, неразривна връзка между двете най-популярни и обичани изкуства - Синелибри! 

Благодаря ви, че сте отново тук, благодаря на всички партньори, без чиято безрезервна и добронамерена подкрепа фестивалът нямаше да бъде това, което е! Благодаря най-вече на вас, неговата публика!

Току-що видяхте визуален пърформанс на Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов. 

Книгата е като предана съпруга, докато киното е голямо приключение – като великолепна и взискателна любовница, казва Ингмар Бергман чиято 100 годишнина празнуваме тази година. Няма да спорим с него коя от двете е по-важна за твореца. Но едно е сигурно, добрата литература произвежда смисъл, който доброто кино превръща в мечти. Самият Бергман е еманация на творческото начало в киното, като го зарежда с върховна степен на свобода по протежение на целия ХХ век

Свободата е част от конституцията на Синелибри, свободата да разбираш посвоему литературните текстове, свободата да ги адаптираш дословно или свободно на големия екран, свободата да обичаш, като такава, независимо от жанрове или полове. Свободата да четеш между редовете, защото качественото забавление е привилегия именно на онези, които умеят да четат между редовете.

От Оскар Уайлд до Астрид Линдгрен, от 100 години Бергман до 200 години Франкещайн, от Агата Кристи до Ромен Гари, от Дон Кихот до пънк модата, тази година празнуваме любовта между киното и книгите във всичките й измерения с цели 49 филма. Като в страстна любовна връзка в продължение на две седмици ще разчитаме образи и ще визуализираме думи. И, както се казва в "На плажа Чезъл“, чиято екранизация ще видим днес: "Няма значение дали любовта ще се запази. Важното е, че съществува.“

Но да се върнем на свободата. Нашият специален гост тази година е убеден, че само свободният дух може да гарантира свобода и само свободният дух може да се бори за нея. Да си голям творец, означава да си чувствителен към проблемите и тежненията на обществото, а той е такъв – човек с критично мислене и активна гражданска позиция! Той е емблематична фигура сред белетристите от своето поколение и без съмнение един от най-награждаваните британски писатели, автор на необичайно дръзко, предизвикателно и във висша степен оригинално творчество, с което ни покорява от страниците на книгите си и от екрана. 

Нашият гост е не просто изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, а и ненадминат преводач на литературата на езика на киното. Затова тази вечер имам изключителната чест да му връча награда Синелибри за неоценимия му принос към изкуството на литературната адаптация! 

Госпожи и господа, моля ви аплодирайте Иън Макюън. 

бюлетин

още реакция