Тайният брак на Мишел Уелбек

А щастливата новина научаваме от Карла Бруни!

 

Този уикенд Париж осъмна с новината за тайната сватба на Мишел Уелбек. Каква изненада и каква потайност. А любовният лийк не идва от къде да е, а от инстаграма на Карла Бруни, която очевидно, сама или придружена от съпруга си - Никола Саркози, е била сред поканените на частния празник. Часове след като бившата първа дама на Франция публикува в социалната мрежа две снимки на младоженците, няколко от най-четените френски новинарски сайтове, с учудване и недоумение, разпространиха новината с блиц текстове, които коментираха основно изненадата на редакторите си, отколкото детайлите около събитието. Детайли липсват.

За личния живот на 62-годишния френски писател се знае почти едно нищо, макар присъствието и думите му да са неизменна част от френския културен дебат за последните 20 години. Преди две години Уелбек направи изложба на свои фотографии в Музея за съвременно изкуство Palais de Tokyo, Париж, озаглавена "Да останеш жив". Макар фотографиите да бяха част от личния му архив, а не произведения предназначени за галерийно пространство, отново интимният свят на писателя остана мистерия. Във фотографиите му липсваха хора - единственият представител на близкото му обкръжение, фотографиран от Уелбек, бе кучето му Клеман. Популярни са митовете за изолирания му начин на живот, за хроничния му отказ от контакт с външния свят. Перифразирам по спомен как някъде беше казал, че в днешно време единственият начин да останеш нормален, е да си стоиш вкъщи и да не общуваш с никого. Дългите му отсъствия от публичния живот дори бяха предизвикали екстремния слух, че е отвлечен - накрая се оказа, че просто известно време не е имал никакво желание да отговаря на професионалния си имейл. 

Потърсих ревю на биографията му "Мишел Уелбек, неговото куче, неговите жени" написана от Пиер дьо Бонвил. Кучето Клеман е очевидно присъствието на безусловната любов в живота на Уелбек. Сега за присъствието на условната любов- жените. Оказва се, че авторът на "Елементарните частици" е бил женен два пъти - и се е развел два пъти. За първата му жена не се знае нищо, поне аз не открих. На втората е известно поне името - Мари-Пиер Готие, която показва в Palais de Tokyo своите акварелни рисунки на Клеман. Отново загадка, отново подозрителен намек… жената си е заминала, кучето е останало. Може би мизогинията в книгите му е вдъхновена от мизогинията му в живота. Предположение само.

 

Без да се знае нито датата, нито мястото, се разбра, че Уелбек се е оженил за нежна азиатка на име Лизис. Под снимките в инстаграм Карла Бруни е написала:

"Хиляди пожелания за щастие на Лизис и Мишел Уелбек по повод прекрасната им сватба и благодаря, че ни направихте част от вашето щастие."

Красиво послание за красив момент. Дали обаче публичното щастие на Карла Бруни не е един малък инцидент за частния живот на Мишел Уелбек, за една любов, замислена като тайна?  Може би, в следващите дни медийният интерес ще започне да анализира тази малка енигма. 

 

бюлетин

още реакция