„Световен театър в София" с някои от най-добрите европейски заглавия

Между 4 и 19 юни София ще бъде сцена за ключови театрални постановки от различни страни.

„Власт и съпротива“

 

Лятото предстои със серия от хубави събития. Обичаме театъра и няма как да не се вълнуваме в моментите, в които София се преобразява и се превръща в истинска театрална сцена. Тазгодишното издание на "Световен театър в София" ще включва четири постановки и две прожекции от различни точки на Европа: Франция, Италия, Чехия, Русия, Германия и Обединеното кралство. Изненадите за публиката няма да са никак малко. На 18 и 19 юни в Народен театър "Иван Вазов” зрителите ще могат да се насладят на изключителния съвременен театър по романа на Илия Троянов "Власт и съпротива“. Спектакълът на Шаушпил Хановер е в копродукция с  Дойчес театер Берлин и е със специалното участие на Самуел Финци. Истината е, че нямаме търпение!Историята, разказана в романа, е повече от вълнуваща и обхваща период от над половин век. Проследява процесите в България по време на прехода, а архивните документи се съчетават с лични истории.

Самуел Финци

 

Човешкото тяло, неговата експресивност и различните естетически посоки в съвременния танц също са фокус на програмата. Публиката ще може да се наслади на виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в "Неудачници“ (Чехия), да проследи взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл "Хаканаи“ (Франция) и да разбере повече за хипнотичната хореография от "поета на танца“ Фабрицио Фавале в "Планината Чирчео“ (Италия). 

 А благодарение на технологиите имаме шанс да сме на няколко места едновременно. В рамките на "Световен театър в София" избираме между две сателитни прожекции: Шекспировата трагедия "Юлий Цезар“ със звездите Бен Уишоу /"Парфюмът“, "Момичето от Дания“, "Скайфол“/ и Мишел Феърли /"Игра на тронове“/, както и филмиран вариант на нашумелия спектакъл "Три сестри“, с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Необичайният му прочит успява да преведе пиесата на езика на глухонемите. А добрата новина е, че всички спектакли са с превод на български!

 Билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Народен театър "Иван Вазов“, Театър "Азарян“ – НДК, Младежки театър "Николай Бинев“, Дом на киното и Синема сити. 

театър събитие световен театър

бюлетин

още реакция