From Page to Stage се завръща във Варна

С Ивайло Христов, Димитър Коцев - Шошо, Стефан Денолюбов.

След успешното първо издание на тридневния фестивал, посветен на писане за сцена и екран, през 2018 г. From Page to Stage отново се завръща във Варна с по-богата програма, повече гости и нови лектори. 

От 6-ти до 9-ти септември 2018 г., From Page to Stage ще събере най-обещаващите млади гласове в българската драматургия, които ще работят по своите проекти за сцена и екран под ръководството на едни от най-изявените имена в българското кино, театър и литература. 

В рамките на 4 дни, 9 млади таланта ще имат възможността да подготвят своите проекти за реализация, ще развият своите умения 

и ще могат да представят работата си пред режисьори, продуценти и сценаристи. 

След получени над 50 текста за сцена и екран, имената на участниците станаха ясни преди дни. Това са Цвета Добрева, Цвета Ерменкова, Петър Влайков, Боряна Пенева, Милко Йовчев, Теодора Георгиева, Стефан Димов, Васил Василев и Кристина Христова. 

Успоредно с това, From Page to Stage ще предложи на широката публика във Варна прожекции на филмите “Слава”, “Маймуна”, “Синът на София”, “Докато Ая спеше”, “Каръци”, които ще се проведат в Green Stage в “Хоризонт”.

Акцент в програмата са и срещите преди и след прожекциите с актьора Стефан Денолюбов, режисьорите Ивайло Христов и Димитър Коцев - Шошо, видео съобщението от режисьора Цветодар Марков.

“Синът на София”:

Атина, Олимпийските игри, 2004. 11-годишният Миша пристига от Русия, за да живее с майка си София, но не знае, че го очаква и новият му баща. И докато Гърция се наслаждава на осъществената си олимпийската мечта, Миша се озовава в любимите си приказки, но откъм тъмната им страна, защото насилствено е запокитен в света на възрастните.

Първият филм на ЕЛИНА ПСИКУ "Безкрайното завръщане на Антонис Параскевас” печели наградата Works in Progress в Карлови Вари, 2012, а премиерата му е на Berlinale Forum 2013. В момента подготвя първия си документален филм “Да живееш и умреш в Европа” и пише сценарий за третия си игрален филм.

Фестивали и награди

Премиера на Трайбека МФФ, април 2017 – наградата за най-добър филм; Чонджу МФФ, Южна Корея, 2017 – състезателната програма; 11-и Фестивал на гръцкото кино в Лос Анджелис, 2017 – наградата за най-добър игрален филм на специализираното жури; 39-и МФФ Москва 2017; Трансатлантически фестивал, Полша 2017; Гимли МФФ, Канада, 2017; Сараево МФФ 2017 – състезателна програма.

Амбицията на организаторите е събитието да промотира младите таланти в българската драматургия и да им помогне да развият уменията, необходими за осъществяването на техните проекти на международно ниво. 

From Page to Stage се осъществява с финансовата подкрепа на ФОНД КУЛТУРА към Община Варна.

Повече информация тук.

бюлетин

още реакция