Картина на Леонора Карингтън продадена за рекордните 28,5 милиона долара

Sotheby's нарича творбата „една от най-великите картини в историята“, а Карингтън се превръща в един от най-ценните британски художници

Сюрреалистичният шедьовър на Леонора Карингтън Les Distractions de Dagobert беше продаден през май на аукцион в Ню Йорк за рекордната сума от 28,5 милиона долара. Това събитие според Sotheby's води до дълбоко значима културна промяна. Карингтън, която е съвременничка на Пабло Пикасо и Андре Бретон, се превърна в „най-скъпо продадената (на търг) Британска художничка“. Предишният рекорд е едва 3,3 млн. долара.


Описана от Sotheby's като „спираща дъха рапсодия от многопластови алюзии и изумителна формална сложност", Les Distractions de Dagobert вече заема своето място в канона като „една от най-великите картини в историята".

Нарисувана през 1945 г., творбата е плод на труден период от живота на Карингтън. Тя претърпява психически срив, след като партньорът ѝ, художникът Макс Ернст, е арестуван за „дегенеративно изкуство" от нацистите през 1939 г. Британското консулство в Испания я затваря в психодиспансер, след като тя търси помощ заради „катаклизмични халюцинации".

С характерните за художничката комбинации от келтски и мексикански фолклор, религиозна иконография и химероподобни хибридни същества, творбата е в открит диалог с диаболичната „Градината на земните удоволствия" на Йеронимус Бош. В Les Distractions de Dagobert изобилстват смущаващи образи на адски огън и причудливи изображения на тревожни фантасмагории. Но, както пише Sotheby's, призрачните жени с еленови глави и циклопите сенки в творбите на Карингтън са много по-радикални от религиозния дидактизъм, който често се свързва с Бош. Мотиви като вещици, гори и мистици, които обикновено се характеризират като порочни или греховни, в ръцете на Карингтън се превръщат в „източници на сила, красота и хармония".


„Емблематичната картина Les Distractions de Dagobert е едно от най-възхитителните произведения в историята на сюрреализма и ненадминат шедьовър на латиноамериканското изкуство. Този шедьовър ще бъде част от колекция, в която са включени важни творби на Ремедиос Варо и Фрида Кало" - заяви аржентинският строителен предприемач и бизнесмен Едуардо Ф. Костантини след спечелването на търга. 

С този рекорд, Карингтън задминава сюрреалисти като Салвадор Дали и Макс Ернст. Най-високата цена, плащана някога за картина на Салвадор Дали, е достигната през февруари 2011 г., когато „Портрет на Пол Елюар" е продадена за зашеметяващите 13,5 милиона паунда в Sotheby's Лондон. Рекордът на Макс Ернст пък е за скулптурата Le Roi jouant avec la Reine през 2022 в Christie’s в Ню Йорк. Peinture (Etoile bleue) от Жоан Миро (23,5 млн. паунда) е считана за най-скъпата сюрреалистична картина, продавана някога.

Leonora Carrington, Les Distractions de Dagobert (1945). Sotheby's.

На Леонора Карингтън често се приписва заслугата за феминизирането на сюрреализма – движение, популяризирано от художници мъже. Родена през 1917 г. в заможно римокатолическо семейство, тя дебютира в двора на крал Джордж V през 1934 г. (което преживяване претворява във великолепния разказ „Дебютантката"). Карингтън се бунтува срещу строгите социални очаквания, свързани с привилегированото ѝ възпитание. Изключвана е няколко пъти от училище, преди да се премести в Лондон, за да учи в академията по живопис на френския кубист и писател Амеде Озенфан. По време на Първата международна изложба на сюрреалистите, където опитът на Дали да изнесе встъпителна лекция в костюм за дълбоководно гмуркане е прекратен поради почти пълното му задушаване, тя се запознава с бъдещия си съпруг Макс Ернст. Двойката се премества в Париж през 1937 г., а родителите на Карингтън се отричат от дъщеря си. 

Винаги съм бягала сама – споделя Карингтън в интервю с Джоана Мурхед – но да бягаш сам е много по-лесно, когато си се запътил към някого или нещо.

По-голямата част от живота си Карингтън прекарва в Мексико, където е пионер в движението за равноправие на жените. Продължава да рисува, пише и скулптурира до смъртта си на 94-годишна възраст през 2011 г.

Леонора Карингтън сюрреализъм изкуство. сюрреалисти

бюлетин

още реакция