Първа самостоятелна изложба на Сияна Шишкова в КО-ОП

„Граната в Ралото, Гарванът е Лето” се открива на 31 януари

На 31 януари в новото пространство на КО-ОП на ул. Триадица 5, се открива първата самостоятелна изложба на Сияна Шишкова, озаглавена „Граната в Ралото, Гарванът е Лето”. Откриването е от 18:30 ч, а изложбата ще може да бъде посетена до 18 февруари.


През декември 2023 Сияна Шишкова взима участие в резиденцията на Slopi Kopi, което доведежа до поп-ъп изложба, озаглавена „The Arching Dream of the Giant Tortoise”. В тази изложба бяха представени материали от процес по създаване на печатни произведения, колажи, фотокнига и книга лепорело. В настоящата изложба в новото пространство на KO-OП, Сияна развива тези формати в завършени произведения, продължавайки своето визуално изследване на раната в нейните буквални и незрими проявления.

В процеса на изложбата Сияна се фокусира особено върху концепцията за Реалното на Жак Лакан. Tо представлява основния неописуем и небитиен аспект на субективността, който стои извън речта и фантазията. Сияна си задава въпроса каква е чувствителността, която би се получила, ако се „заклещим” в Реалното и неговото най-директно изживяване, без утешителната структура на символичното. Едно халюциногенно възприятие на света - то е ужасяващо, неописуемо, красиво, могъщо, раждащо се и умиращо едновременно. За да стигне до него тя изследва визуалния език на текстурата и образът на раната като алегория за травмата, която бележи конфликта между Реалното и Символното.

Сияна Шишкова е мултидисциплинарен артист, който се движи между медиите на рисуването, фотографията и текстът. През 2023 завършва бакалавър в университета Gerrit Rietveld Academie в Амстердам със специалност „Изящни изкуства“, през който прави и 5 месечен учебен обмен в Kyoto Seika University в Япония. Участвала е в групови изложби като Art Start 2021 в Goethe Institute Bulgaria, Market of Desire: Earthly Heavenly (2021) в изоставената сграда на Mebeli Italia, Dualism II (2021) в One Gallery, Far From Gone but Nearly There (2023) в M4, Амстердам, както и соло изложбата Dog Winter (2022) в Inhouse Sofia.


Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура”

Сияна Шишкова КО-ОП фотография,

бюлетин

още реакция