ЧУМА в кината от 19 януари

Гледайме филма на Иван Владимиров по разказ на Йордан Йовков на голям екран

През есента на 2023 г. имахме възможност да видим филма ЧУМА на Иван Владимиров в рамките на „Златна роза“ във Варна, както и на „Синелибри“. Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“ проектът впечатлява не само с добра режисура, но и със сценарий (Боян Биолчев) и актьорска игра (Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров и др.)


Как се ражда идеята? 

За разлика от много български и европейски проекти, в които режисьорът е автор на идеята и сценарист, „ЧУМА“ е реализиран по-скоро по „американски“ модел. Проф. Боян Биолчев предлага вече готовия сценарий на Мирамар филм.

„ЧУМА“ се отличава едновременно с оригиналност и дълбоката връзка с българските корени, със смела идея и вярна психология, с това, че борави с непреходни ценности, които издига над конкретното историческо време“ – казва продуцентът Матей Константинов.

Екипът на Мирамар филм няма особени колебания, че най-подходящият режисьор за проекта е Иван Владимиров, който прекарва повече от година в собствено проучване на темата и епохата.

Всичко това се случва през 2019 г. След редица трудности по време на ковид пандемията филмът вече поема своя път към зрителите. Изненадващо за всички е колко вярно звучи сценарият и днес. Виждаме хората затворени по къщите, караулите на входовете на селата, страхът, ширещите се суеверия, дори „фалшивите новини“.


Кои са основните послания?

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, сценарият на Боян Биолчев извежда личните истории на няколко персонажа, които се издигат над конкретиката на времето и метафорично тълкуват човешките инстинкти в преломен, кризисен момент.

Замислен преди да ни връхлети ковид пандемията, днес „Чума“ придобива допълнителна актуалност и нови смислови пластове. Филмът ще предложи неочакван прочит на Старозаветните послания, ще ни пренесе в едно първично и вечно битие, където понятията рождение, сватба, смърт са обикновени житейски факти, но изпълнени с мистика. 

Действието се развива в началото на 19 век – време, когато по българските земи започва да „просветлява“, но все още не си е отишъл мракът на Средновековието. Двамата главни герои – Чорбаджи Юрдан и неговия син Йоно, се връщат от Божи гроб, носят светлина и пречистване. Но заварвайки чумата да върлува из родната земя, а скоро в родното им село, те действат решително, всеки по своему, за да отстояват изконните си човешки ценности.


Чумата изважда на преден план доброто и злото у човека, събужда първичните му страсти и атавистични инстинкти. Страхът, любовта, вярата в Бога влизат в неизбежен конфликт.

Силни са и женските персонажи – на любимата на Йоно Елица и нейната майка – образ на страданието, извор и защитник живота, те преминават през изпитанията със смелост и отдаденост.

За разлика от повечето български филми, които се връщат към епохата на османското робство, „Чума“ не навлиза в политически и етнически тематики. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси.

Наред с многопластовите си философски послания, „Чума“ ни предлага една лесна за следене сюжетна линия, която ще ангажира и държи в напрежение зрителите и ясни персонажи, с които можем да се идентифицираме.


Защо не бива да пропускате?

Защото филмът припомня важни теми като бащината обич, младата любов, приятелството, предателството, вярата в Бог, страха и завистта – в техните вечни измерения и конкретно на фона на бушуващата страшна болест.

Повече за екипа:

Режисьор: ИВАН ВЛАДИМИРОВ

Сценарий: БОЯН БИОЛЧЕВ

Вдъхновен от разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков

Оператор: РУМЕН ВАСИЛЕВ

Художници: ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, ВЛАДИМИР ШИШКОВ

Композитори: ПЕТКО МАНЧЕВ, АНТОНИ МАНЧЕВ

Продуцент: МИРАМАР ФИЛМ – Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Георги Димитров, Мила Войникова

С подкрепата на: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Разпространяват: МИРАМАР ФИЛМ & АЛЕКСАНДРА ФИЛМС

В ролите: Свежен Младенов, Евелина Бибова, Матей Мичев, Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева, Любомир Бъчваров и други.

В кината от 19 януари.

Чума филм кино Иван Владимиров

бюлетин

още реакция