Силви, вечната и непокорната

Празнуваме Силви Вартан!

На 7 години имах чувството, че съм на 100, а днес понякога ми се струва, че съм все на 7. Ето защо упражнявам творческа професия – за да съхраня детето в мен.

Днес рожден ден празнува световноизвестната френска певица и киноактриса с български корени Силви Вартан. Едва 7-годишна, тя напуска България със семейството си, а десет години по-късно записва първата си песен в Париж. Следват множество турнета и албуми, които се продават в милионни тиражи, а песните й се превръщат в хитове дори в Япония, Латинска Америка и Азия… 

Всеки неин концерт в България е експлозия на копнежа по една вълшебна, турбулентна младост, която… не иска да си тръгне.

Силви е не просто грандамата на френската рок музика, а борбена и магнетична жена, покорила света с талант, силно сценично присъствие и благородство на духа. В нейна чест отново прелистваме изящната книга речник "Дума по дума”, за да попаднем, уж случайно, на глагола Aimer. Където четем:

Наистина любовта трябва да бъде поддържана, без това да се превръща в тегоба! Ако са необходими усилия, нищо не се получава.

И продължаваме с "Мама…” Това не е книга, а прочувствена изповед. Разтърсващо свидетелство за силата на обичта и за смелостта на хората, принудени от обстоятелствата да водят живот на изгнаници:

"Няма на света нищо по-мощно от любовта на една майка. Връзката ми с моята майка беше спойка, нещо незаличимо, заложено вътре в нас, дълбоко, кръвно – някаква луда любов”.

Бъди честита, Силви! И продължавай да сънуваш феи…

 

бюлетин

още реакция