SELECTED: изложба в ONE gallery

С творби на Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев - Rey и Георги Ружев

Галерията за съвременно българско изкуство One gallery отваря вратите на новото си пространство, с изложбата SELECTED, която събира някои от най-интересните български артисти.

С творби на Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев - Rey и Георги Ружев, собственикът и двигател на галерията – Десислава Зафирова посреща новия артистичен сезон и ви кани да застанете лице в лице със създателите на предизвикателни визуални експерименти.

Георги Янков

„Оставам вярна на убеждението , че изкуството има силата чрез своя език да променя съзнанието на хората към усъвършенстване и израстване. Мисията на галерията е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност“, коментира създателката на One Gallery – Десислава Зафирова.

SELECTED е необикновена експозиция, с която госпожа Зафирова и екипът й с гордост представят новото изложбено пространство на улица „Дякон Игнатий“ №1 А, където се намира и офисът на Фондация Свободни съвременни изкуства. Официално откриване ще се проведе на 2 ноември 2023 г. от 18:00 ч.

Мястото е едно от най-емблематичните средища на културния и политическия живот в столицата преди Първата световна война. Днес старото кафене „България“, което е разположено на две нива преживява своята съвременна метаморфоза – превръща се в галерия за съвременно изкуство. Разположено на 300 квадратни места, на две нива, арт пространството ще предизвика публиката с инсталацията на Георги Янков – „Твоята публика“, вдъхновена от преживяването, наречено възприемане на хиперболизираната реалност, която виждаме през филтрите на мобилните приложения, изкуствените визии и „екстеншън модата”. Според артистът те неминуемо водят до загуба на идентичността и крехко, уязвимо самочувствие в реалния свят.

Богдан Александров


Богдан Александров пък слага акцента върху едно съновидение, където всичко епрекрасно и възможно. Картината изобразява лице на щастието в увеличена пропорция – около 3 метра и задава тихите въпроси – а нима това е достатъчно.

Пътешествието в света на SELECTED продължава с един от любимите автори на галерията – Красимир Кръстев – Rassim, който се впуска съвсем буквално по следите на изгубеното време с проекта „Изкуството ще победи”, предизвиквайки посетителите да разсъждават върху преходността на живота и красотата в ежедневните ритуали.

Пак някъде там гравитира и творбата на Венелин Шурелов – „Метаморфози“, която поставя под съмнение идентичността на съвременния човек с многобройните му трансформации.

Вярна на традицията да открива интересни съвременни артисти, Десислава Зафирова представя новото и свежо попълнение в галерията – Красен Троански, който се включва в SELECTED заедно с ветерана Свилен Стефанов. Той показа за първи път пред публика новата си арт творба, в мащаб три метра, която е комбинация от живопис, скулптура и видео и оставя въпросът отворен – до колко можем да вярваме на собствените си възприятия и може ли да приемем присъщата плавност насъществуването.

бюлетин

още реакция