РОЗА: иконография на жената

Бригите Хайнтце, колаж, графика, живопис

Художничката от Германия Бригите Хайнтце пристига във Варна за първата си самостоятелна изложба в морския град. Поканата идва от Галерия A&G Art Meeting в лицето на нейните собственици – Анна Халамян и Герхард Хорнман.

Откриването е на 23 август, сряда, от 18:30. Ще бъде представен и каталог към изложбата.

Съвременната жена в цялата и многоликост е в центъра на произведенията на Бригите Хайнтце, тя третира темата разнообразно, използвайки различни техники като колаж, графика и живопис.

Ако цветето роза е еднозначен символ на женственост, нежност, красота в общественото съзнание, то в творбите на авторката Роза показва и своите бодли, преобръща значенията, сменя маските, представя и нелицеприятни срещи с живота около нас. Розата не винаги е царица, понякога е слугиня!

За експозицията галеристката Анна Халамян казва:

Жени, жени, жени. Бригите ги представя, но не ги коментира. Тя рисува състояния с респект, съпричастие, нейната рисунка е толкова свободна, колкото и духът на нейните персонажи. Всички те са прекрасни в своето различие.

Творбите на Бригите Хайнтце са иконография на жената. Нюансирана в различни техники, третираната тема е предадена експресивно силно, интуитивно прозорливо, дори и в меланхолията виждаме куража на всеки персонаж. Посланието и е подчертано в яснотата и недвусмислието си: животът такъв, какъвто е, но и това, което може да бъде - « La vie en rose ».

Откриване на изложбата – 23 август, 18:30. 

Работното време на галерията е от сряда до събота между 16 и 18:30 часа, както и с предварителна уговорка на телефон: 0885 581 437.


За Бригите Хайнтце

Родена в Солинген, Германия

1986 - Завършва Висшето учебно заведение за изкуство и дизайн в Кьолн при проф. Калденхоф и проф.Шафмайстер

1981/82 - Гост-студент при проф. Ханс Грипентрог във висшето учебно заведение „Мюнстер“

1992/93 – Гост-студент в Арт департамент на Университета на Нотр Дам в САЩ

Артистични резиденции

2000 Ваймар, Графика

2015 Велико Търново

2016 Музея Нелимарка в Алаярви, Финландия

2023 Музея Нелимарка в Алаярви, Финландия

2023 Съюзът на артистите в Аугсбург подпомага издаването на втория и актуален каталог

Публикации на 9 каталога.

Многобройни изложби в Германия и в България. Последната и изява у нас беше участие в организираната от галерия Art Meeting изложба в София ”Морфология на пространството” 2021 г.

бюлетин

още реакция