Варна посреща изложбения цикъл GENESIS на Юлиян Табаков

GENESIS може да бъде видян в Градска художествена галерия - Варна от 9 август до 9 септември

Художникът Юлиян Табаков създава GENESIS със свои творби от последните 7 години, които представя във адаптиран вариант за различни изложбени пространства в София, Русе, Пловдив, Варна, Стокхолм и Берлин. След успеха в Русе, София, Стокхолм и Пловдив GENESIS ще бъде представен в Градска Художествена Галерия “Борис Георгиев” – Варна, ул. Любен Каравелов 1, между 9 август и 9 септември след което ще гостува на Български Културен Институт в Берлин .

“GENESIS е последната част от, и заглавието на едноименен триптих заедно с - “Мигновения” (2015) и “Портрет на умиращ Титан” (2021). Проектите са изградени от художествени серии част от които са и“ВАКУУМ”, обекти и видео инсталация “ВАКУУМ” (2022). “Генезис” ще включва творби от всички проекти в различни комбинации разработени за всяко пространство. В София ще покаже изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация “Хоризонт”. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва - 5 галерии в 4 български града, Берлин и едно участие в обща изложба UDE в Стокхолм” - споделя концепцията си за GENESIS авторът Юлиян Табаков.

“Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?”, Мария Василева за прокета GENESIS.

Изложбеният цикъл GENESIS и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична Програма Култура, Национален Фонд Култура и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюз на българските художници, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна, Столичен Куклен Театър, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62. международен фестивал „Мартенски Музикални Дни“, формат.бг, 8PM, STREAMER.BG.

бюлетин

още реакция