RADAR Фестивал: 10 години аудио-визуално творческо вълнение

От 3-ти до 6-ти август във Варна, RADAR празнува десетилетие с музиканти и визуални артисти от 7 държави.

В самото начало, през 2014., RADAR стартира като фестивал, без аналог на българската сцена. И така вече 10 години, RADAR продължава да предизвиква любопитството и да търси нестандартното, да се движи на границата на музикалните жанрове и изкуствата в търсене на една нова естетика. RADAR търси, открива и създава онези приятни мигове, които ни карат да затаяваме дъх.


Десетото юбилейно издание на фестивала RADAR се очертава да бъде най-необикновеното досега с изключителна селекция от международно признати музиканти и мултидисциплинарни артисти. Основната програма на 3-ти август, ще започне с официално откриващо парти край морето, в Кубо-Рибарски плаж, с джаз-фънк-електроника сешън. На 4-ти август, от 20 ч. варненската пубклика ще се пренесе в Градска художествена галерия, за да се наслади на уникалното джаз и уърлд звучене на струнен квартет North Sea. 

Фестивалният уикенд ще продължи в двора на Археологическия музей с 3 музикални акта на вечер. На 5-ти август от 20 ч. програмата ще открие с много лятно настроение и свеж полъх EVDN. с новия си албум. От 21 ч. гостите на RADAR ще наситят своите сетива с кино-концерта на Сезар Латоре. Испанският джаз пианист създава на живо нов саундтрак към емблематичния ням филм на Бъстър Кийтън ГЕНЕРАЛЪТ, като подчертава емоциите с изключителен джаз и електроника. Вечерта ще завърши със аудиовизуално шоу на живо на португалския пианист и визуален артист Диого Карисо.

Последната фестивална вечер ще открие немският тромпетист и пианист, основател на един от най-големите фестивали в Германия - XJAZZ, Себастиан Студницки, който ще представи специално за варненската публика, съпровождан от Камерен ансамбъл Варна, своя най-нов проект MEMENTO - истинско оркестрово преживяване.


Акцент тази година е един забележителен барабанист, добре познат на британската клубна сцена, Ричард Спейвън, който заедно с хип-хоп вокалиста Тендайи, ще насити сцената с броукън бийт и ню-джаз. Закриващият акт ще поднесе подобаващо електронно настроение 

с безкомпромисната експериментална музика и изкусителни аудио-визуални сетове на живо, в изпълнение на базираната в Берлин с украински корени Катерина Заволока, а.к.а Zavoloka.

В допълнение към вълнуващите изпълнения, съпътстващата програма, която започва на 21 юли и продължава през целия фестивал, ще представи редица събития, включително прожекции на концертни филми във ФКЦ - Варна, уъркшопи, лекция с изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, pop-up магазин и специална изложба в приятното пространство на Кубо Рибарски плаж, включваща емблематичните плакати от всяко издание от създаването му през 2014 г. досега. 


Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Предварителната продажба на билетите вече започна онлайн в официалния сайт на фестивала, а някои събития от съпътстващата програма са безплатни. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант - 2022”, Фонд Култура на Община Варна, Министерство на културата, Посолството на Федерална република Германия в България, Посолството на Нидерландия в България, Гьоте институт - България, Програма “Достъп" на Фондация "Арт Офис", Дентална клиника д-р Чаушев.ОСНОВНА ПРОГРАМА НА RADAR 2023:

03.08 // Кубо-Рибарски плаж, Пристанище Варна

22:00 РАДАР СЕШЪНС /джаз-фънк-електроника сешън/ 

Официално парти откриване на десетото издание на РАДАР.

04.08 // Градска художествена галерия 

20:00 СТРУНЕН КВАРТЕТ NORTH SEA (NL) /джаз и уърлд музика/

05.08 // Археологически музей 

20:00 EVDN. (BG) /ню-соул/

21:30 ГЕНЕРАЛЪТ - КИНО-КОНЦЕРТ СЪС СЕЗАР ЛАТОРЕ ТРИО (ES/BG) 

/импровизация, комедия/

23:00 DIOGO CARRIÇO (PT/NL) /минимализъм и футуризъм/

06.08 // Археологически музей 

20:00 STUDNITZKY – MEMENTO (DE/BG) /джаз и неокласика/

21:30 RICHARD SPAVEN TRIO feat. TENDAYI (UK) /броукън бийт/

23:00 ZAVOLOKA (UA) /електроника, видео/

Съпътстваща програма 

21.07 // Фестивален и конгресен център Варна

21:00 Прожекция на концертен филм “ЛИЛИТ”, част от Нощно кино

28.07 // Фестивален и конгресен център Варна

21:00 Прожекция на концертен филм “РЕФЛЕКТОР”, част от Нощно кино

29.07 // Кубо-Рибарски плаж

19:00 Откриване на изложба с емблематичните плакати на график дизайнера Стойчо Чакъров и pop-up магазин.

21:00 Pocket Experience /амбиентален джаз и електроника/

/Вход свободен/

05.08 // Социалната чайна

11:00 Работилница със струнен квартет NORTH SEA

06.08 // Социалната чайна

11:00 Лекция "За големите мечти в съвременното изкуство" с изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова 

бюлетин

още реакция