VR изкуство от Нова Зеландия в рамките на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи”

Mеждународна филмова изложба на Зорница Стоянова в “Топлоцентрала”


На 26 май, от 18:30ч, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състои официална премиера за България на артистичната VR/XR филмова продукция “VECTOR” с автори новозеландските хореографи и артисти Джоана Кук и 

Ребека Уебър, която зрителите в София ще могат да видят в рамките на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи” (En-trance: Female Bodies in the Digital)* - международната арт-филмова изложба с куратор Зорница Стоянова от Bodymeld, която може да се види до юни 2023.


На закриващата дата (09.06.2023) на “En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи”, ще присъства и белгийската писателка и перформативен артист Софи Вераест, която пристига в България по покана на Стоянова за участието си в артистичен обмен в рамките на изложбата. Двете ще работят в продължение на една седмица, като ще представят резултата от колаборацията (текст и пърформанс) на закриването на изложбата на 09.06 в 18:00 ч. в галерия Куб на “Топлоцентрала”.


 “VECTOR” е изкуство от ново поколение, което ползва инструмените на виртуалната и разширена реалност (VR/XR) - аватари и персонализирани специални ефекти за подчертаване на сетивната чувственост и вниманието на танцьорите. “VECTOR” представлява 360-градусово видео, което изважда на показ усещането за танц. Сетивната чувственост е невидим вътрешен процес, но често движи процеса на създаване на танца. “VECTOR” превежда тези вътрешни процеси във виртуални ефекти, като стимулира сетивата на публиката и я прави част от преживяването. Кинетичният, визуалният и слуховият обрат подчертават вниманието на движещия се обект във филма и инсталацията. “VECTOR” е с продължителност 6 минути и предизвиква традиционното театрално пространство, перспективите и навиците на зрителите, като позволява "да се види отвътре" процесът на създаване на танц. Проектът е виртуално произведение, което заема феминистка позиция, като акцентира върху осъзнатата телесна осведоменост и чувственост, и внася физически, мултисетивен опит в процеса на създаване на творби в цифровата реалност. По този начин се противопоставя на йерархиите на капиталистическия комерсиализъм в технологиите.

"En-trance: Женски тела в дигитални пейзажи" на Зорница Стоянова е провокативно проучване на женствеността и нейните различни прояви в съвременната култура. Чрез необичайна колекция от международни късометражни арт филми, изложбата разширява границите на традиционните възприятия за женското представяне в дигиталната среда.

Чрез отворен конкурс, Стоянова курира и избира 15 различни филма, които изследват темите за жената и нейното тяло. Някои от засегнатите теми са визуалното представяне на женствеността, психичното здраве, експлоатацията, раждането, смъртта, болката, женското овластяване, стареенето и други.


Интересен акцент от селекцията е “Elsewhere” (Другаде) - авторското видео-произведение на самата Зорница Стоянова - сюрреалистичен филм, който представя възприятията ни за себе като постоянно движеща се и нестабилна реалност. “Elsewhere” e сън, в който ставаш някой друг, някъде другаде и съчетава женското тяло с природата и архитектурата. Заснет в продължение на три години и на два континента, "Elsewhere" стана възможно благодарение на резиденция в "Ice Box" в Филаделфия (2015 г.) и артистичната резиденция в Дерида Данс Център (2016 г.) в София, България а местата за заснемане в България са планините Витоша и Тетевен.

“Elsewhere” е с участието на танцьорите Никол Биндлър (САЩ), Кристина Джезуалди (САЩ), Александрина Димитрова (България), Евгения Танева (България) и Зорница Стоянова (САЩ/България)

Селекцията от филми включва още няколко изключително любопитни заглавия на артисти от цял свят: “Self(i.e.;)” на Лаура Янку (САЩ) - за халюцинаторния ефект от прекомерното артикулиране на собствения образ чрез съвременните технологии; “Silent Fragments” на Андреа Хакл (Австрия/ Финландия) и с музика на българския диджей и продуцент Иван Шопов - дигитална топография от фрагменти на човешкото тяло;“Quality Control” на Ясмин де Силва (Великобритания) - за конструкцията на човешкото тяло; Body Landscape на Ванеса Кардиу (Германия) - анимация, която сътворява пейзажи от човешки тела и други.

В програмата на изложбата може да се види също филмът "Кралица" на българските режисьори Марианна Перянова (Yagama), и Илина Перянова, както и филмът "Вътрешна стая" на хореографът и режисьор Ина Димитрова-Гергинова.

Входът за “En-trance: Женски тела в дигитални колажи” е свободен. Изложбата може да бъде видяна в “Топлоцентрала” до 9 юни включително.

бюлетин

още реакция