Изложба: Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март можете да видите изложбата в Квадрат 500.

Художникът-илюстратор допълва текста на писателя и същевременно, подобно на вълшебник с четка, отваря врата към написаното, към въображението на читателите. Сред тези вълшебници е и Любен Зидаров (1923 – 2023), който съвсем наскоро полетя към своите имагинерни светове, но остави след себе си многобройна галерия от образи, която на малки и големи даряват усмивка и топъл спомен за любими книги.

Любен Зидаров е роден е във Велико Търново през 1923 г. Завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. Той е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация.

Илюстрация към романа „Островът на съкровищата“ от Робърт Луис Стивънсън, 1977 


Автор е на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“ на Ангел Каралийчев, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Чичо Томовата колиба“ на Хариет Бичър Стоу, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и други.

„Вампирова булка“, илюстрация към „Български приказки“ от Николай Райнов, 1974


В музея илюстрацията, „излязла” извън книжното тяло, придобива живот на самостоятелно кавалетно произведение в своята ярка първична цветност. Селектираните десет илюстрации по известни произведения за деца и възрастни разкриват пред зрителя малка част от творчеството на Любен Зидаров – изключително отдаден на работата си, със задълбочено отношение и любов към това, на което се е посветил. Любопитството му към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богатата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено визуално продължение на текста в книгите и разкриват епохи, реално съществуващи и фантастични светове, градове, места и персонажи. Почти за всяко преиздаване на дадена книга Любен Зидаров доработва и доразвива своите рисунки, прави ги по-различни и по-живи. В продължение на седем десетилетия творческият почерк на художника претърпява развитие и достига до уникален и разпознаваем стил.


бюлетин

още реакция