Необикновена фотоизложба разкрива гласа зад портретите на популярни мъже

Олимпийска легенда, журналист, поет, актьор, художник и двама музиканти застават пред обектива на Павел Червенков, за да ангажират обществото с темата за мъжкото психично здраве.

На 30 ноември, сряда, от 18:30 ч. в MISSIA 23 (ул. Мизия 23), Фондация Emprove ще счупи стигмата за мъжкото психично здраве с една изключително интимна фотоизложба. Проектът „Чуй гласа ми“ представя портретите на шестима популярни българи, придружени от истинските им гласове. Творбите са дело на легендарния фотограф Павел Червенков. Пред обектива му смело застават журналистът Георги Тошев, поетът Илиян Любомиров, рапърът Матю Стоянов – Жлъч, музикантът Свилен Ноев от Остава, актьорът Христо Мутафчиев, олимпийският шампион Йордан Йовчев и художникът Станислав Трифонов – Nasimo, за да докажат, че мъжете са силни и тогава, когато се осмелят да покажат слабост. Гостите на събитието ще могат да застанат „очи в очи“ с портрета, а чрез QR код да чуят „на ухо“ емоционалната уязвимост на съответната личност. С този проект, фондация Emprove цели да нормализира търсенето на подкрепа и грижата за душата сред мъжете, като ги подтикне да повишат гласа си по темата.


Според основателката на фондацията и основен двигател на проекта, Олга Минева, не е случайност, че ноември събира две важни теми в себе си: борбата с насилието над жени и грижата за мъжкото здраве. Между тях има неразривна връзка. Грижата за менталното здраве при мъжете е директна превенция на насилието над жени. В днешния динамичен свят очакванията към мъжете да бъдат силни, смели, оправни, безгрешни, оборотите, стандартът на живот и родовите травми водят до колосално напрежение. А когато момчетата от малки са учени да не показват емоциите си, те остават без отдушник и водят до прегаряне. Статистиките сочат, че мъжете са много по-склонни да задържат и потискат преживяванията си, което резултира в панически атаки, депресии, агресия и дори самоубийства. Това, че масово мъжете не ходят на лекар, дори за физическото си здраве, е ясен показател, че психиката им остава напълно неглижирана.


„Чуй гласа ми“ използва установеното световно влияние на кампанията Movember за здравето на мъжете, съчетана със силата на българските ролевите модели в обществото, които адресират темата не само с лицата, но и с гласовете си. Неслучайно Emprove избира за заснемането Павел Червенков, който е майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин емоциите в лицата на моделите си и не оставя наблюдателя равнодушен.


бюлетин

още реакция